Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gérard Roué, Refaly (Groupe Pomona), introduceerde vollegrondstomaat La Locabelle

"De Franse tomatenmarkt is dit jaar enorm uitdagend"

Net als vorig jaar is de Franse tomatenmarkt ook in 2019 erg uitdagend. "De prijzen zijn laag voor de maand mei en de consumptie is beneden verwachting. Afgelopen week was het vrij aardig weer in Frankrijk maar de markt trekt nauwelijks aan," vertelt Gérard Roué, productmanager bij Refaly, een referentiebedrijf voor versproducten van TerreAzur in Pomana. "Op landelijk niveau is de productie van traditionele rassen dit jaar fors toegenomen. De markt voor deze rassen is dan ook erg moeilijk."

Een jaar geleden introduceerde TerreAzur La Locabelle een  tomatenras dat uitsluitend in Frankrijk wordt geteeld. Nu, een jaar na de lancering op de Franse markt, laat Gérard weten zeer tevreden te zijn. "La Locabelle is bijzonder goed ontvangen door onze klanten. De eerste oogst staat voor volgende week gepland."

La Locabelle wordt in de volle grond geteeld door 21 telers, verspreid over heel Frankrijk. De naam van het ras verraadt haar lokale karakter. De tomaat wordt op maximaal 150 km afstand van de consument geteeld. Dit minimaliseert de transittijd en maakt het mogelijk de tomaten te plukken wanneer deze optimaal gerijpt zijn. TerreAzur verwacht in 2019 zo'n 450 ton van het ras te oogsten. 

 
La Locabelle

Exclusiviteit
Het ras werd ontwikkeld door INRA. "We hebben de exclusieve rechten voor het ras tot eind 2020. Door een merk te creëren zijn onze medewerkers al goed vertrouwd geraakt met dit product."

Gérard voegt eraan toe dat het niet de eerste keer is dat Pomona een dergelijk concept heeft ontwikkeld. "Tot dusver bestaan de concepten die we 12 tot 15 jaar geleden ontwikkelden nog steeds. We hopen dan ook dat dit voor La Locabelle ook zo zal zijn. Het product wordt enorm gewaardeerd om zijn smaak en daarom verwacht ik dat de vraag aan zal houden."

De uitdaging in 2019
Met La Locabelle heeft TerreAzur vooral vraag gecreëerd onder restauranthouders die op zoek zijn naar een smaakvolle tomaat. "We leveren grote hoeveelheden aan cateringbedrijven. Tot nu toe hadden we moeite om voldoende tomaten te leveren in Parijs. Dit jaar hebben we ons areaal echter vergroot en zijn we in staat het product aan restaurantketens te leveren."

TerreAzur heeft grote plannen met La Locabelle en andere vollegrondstomaten. "De rassen die wij in de volle grond voor de horeca telen, zijn niet altijd traditionele rassen. We blijven deze smakelijke producten promoten. We leveren gekleurde rassen en pruimtomaten. We zullen ons aanbod ook in het seizoen 2019 blijven uitbreiden voor onze horecaklanten. Het nieuwe seizoen start volgende week en zal duren tot 15 oktober."

 

Voor meer informatie:
TerreAzur 
Groupe Pomona 
g.roue@refaly.fr 
www.terreazur.fr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven