Meer inzicht in plantgroei met GoPro

Een aantal maanden geleden is het Research & Development team van Beekenkamp Plants gestart met het werken met een GoPro camera. De voornaamste reden waarom zij met een GoPro werken is om meer inzicht te krijgen op de ontwikkeling van de plant over de dagen heen.

In onderstaand filmpje is een tomatenplant vlak na het topmoment te zien. Bij het topmoment wordt het groeipunt uit de plant gebroken. Dit is een impuls voor de zijscheuten om uit te lopen. Op deze manier kunnen er groentenplanten met 2 of 3 koppen geleverd worden.

Door het filmpje kan de R&D afdeling heel duidelijk zien dat de scheuten uitlopen, hoe snel dit gaat en op welk moment van de dag de plant het hardst groeit.

Daarnaast kunnen zij ook de eigen processen afstellen op de informatie uit het filmpje. Zij kunnen bijvoorbeeld zien hoe het gewas reageert als er vroeg in de ochtend SON-T verlichting aangezet wordt. SON-T verlichting is assimilatiebelichting. Dit wordt gebruikt om extra licht op de planten te krijgen op momenten dat de zon niet krachtig genoeg is of de dagen kort zijn. Op het filmpje is goed te zien wat de reactie van de plant is op zonneschijn en watergift.

Het filmpje speelt zich af in de winterperiode op de locatie van Beekenkamp Plants in Maasdijk. In totaal heeft de GoPro 19 dagen en nachten gedraaid voor dit project. Onderstaand filmpje is 8 keer versneld voor dit nieuwsbericht.

De resultaten van de filmpjes worden besproken met de collega’s van de teelt. Op die manier wordt het teruggekoppeld aan het werkveld. Als er vraag is vanuit de productie, zal het R&D team projecten als deze vaker opzetten.


Voor meer informatie:
Beekenkamp Plants
Korte Kruisweg 141
2676 BS Maasdijk
www.beekenkamp.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven