Nieuwe plukrobot voor tomaten getest in Californische kas

De Virgo robot van Root Al is ontworpen om tomaten te plukken. De robot bevat een camera en kunstmatige intelligentie-software die analyseert wanneer de tomaat rijp is, en een arm met delicate 'vingers' die de rijpe tomaat van de plant plukt. De machine is getest bij een kas in Californië en als alles volgens plan gaat bij Root AI, kunnen consumenten wellicht volgend jaar al cherrytomaten eten die met de Virgo robot zijn geplukt.

De 'vingers' van de robot zijn gemaakt van voedselveilig plastic dat ongeveer net zo flexibel is als een creditcard en gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Josh Lessing, de oprichter en directeur van Root Al, zegt dat deze laatstgenoemde een belangrijk eigenschap van de robot is.

“Mensen denken hier vaak niet over na; je moet op een teeltbedrijf aan ziektebeheer doen. Net als wanneer ik groenten of fruit met de hand pluk, is er een risico dat schimmels, virussen of insecten door een robot verspreid worden. Daarom moeten de robots gemakkelijk schoon te maken zijn. Dit is onderdeel van het werk dat gedaan moet worden om de planten schoon te houden."

Eén van de unieke kenmerken van de Virgo is volgens Lessing dat het bedrijf nieuwe kunstmatige intelligentie-software kan schrijven en extra sensoren of grijpers kan toevoegen, afhankelijk van het gewas waarvoor het gebruikt wordt. "Het is een volledig mobiel platform dat aangepast kan worden aan ieder gewas," zegt hij.

Lees meer op CNBC (Erin Black en Lora Kolodny)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven