Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Saoedi-Arabië:

Glastuinbouwbedrijf op basis van zout water regelt investering van 1,9 miljoen dollar

Red Sea Farms, een technologisch teeltbedrijf dat zich specialiseert in kastechnologie op basis van zout water, heeft 1,9 miljoen dollar voor co-investering veiliggesteld van het KAUST Innovation Fund en Research Products Development Company (RPDC).

Voor medeoprichter van Red Sea Farms en KAUST-professor Plant Science, Mark Tester, staat voedselzekerheid altijd centraal in zijn onderzoek.

"Het Midden-Oosten is een van de regio's ter wereld waar water heel erg schaars is. Hier zijn we vaak afhankelijk van niet-duurzame waterbronnen voor irrigatie, zoals grondwater, dat snel uitgeput raakt, of ontzilt water," legt Tester uit. "Ontzilt water vereist grote hoeveelheden energie om te produceren, wat kostbaar is (minstens 1 dollar per kubieke meter) en dit heeft een grote impact op het milieu."

Van links naar rechts: De medeoprichters van Red Sea Farms, Dr. Ryan Lefers, een landbouwingenieur in het KAUST-zoutlaboratorium, en Mark Tester, KAUS-professor in de plantenwetenschap, op de campus met Abdulmohsen Almajnouni, chief executive officer, Research Products Development Company, en Dr. Kevin Cullen, vicevoorzitter van KAUST Innovation and Economic Development. Bestandsfoto.

Red Sea Farms heeft oplossingen ontwikkeld om zoutwaterbestendige gewassen te telen in kassen die met zout water worden gekoeld. In hun zoutwaterkas wordt 80 tot 90 procent van het zoete water vervangen door zout water, waardoor zowel de watervoetafdruk als de koolstofvoetafdruk van de voedselproductie enorm wordt verminderd. Het resultaat is een systeem waarbij zowel de behoefte aan zoet water en energie tot een vertienvoudiging wordt verminderd.

Gewassen met hoge zouttolerantie
De investering stelt het bedrijf in staat om op de KAUST-campus een zoutwaterkas van 2000 vierkante meter te bouwen. Het bedrijf is van plan om in 2020 jaarlijks 50 ton tomaten te produceren. Voortbouwend op zes jaar onderzoek bij KAUST hebben de te telen tomaten een aanzienlijk hogere zouttolerantie. De daaruit voortvloeiende gewassen kunnen worden geteeld met maximaal 30 procent verdund zeewater, wat nog meer zoet water zal besparen. Dit maakt de vruchten ook een uitzonderlijk hoge brixwaarde hebben en bovendien een hoger gehalte aan vitaminen en antioxidanten.

Het nieuwe systeem, waarvoor een patent is aangevraagd, kan achteraf in bestaande kassen worden ingebouwd, zodat verdampingskoeling met zoutwaterbronnen mogelijk is om zoet water te besparen. Het bedrijf streeft ernaar om 5 procent van de kassen in het Koninkrijk te moderniseren en biedt telers in minder dan twee jaar tijd een rendement op hun investeringen.

Voor meer informatie:
www.kaust.edu.sa
www.redseafarms.com 
rpdinnovations.com

Publicatiedatum: