Belegger nieuwe eigenaar Australisch Sundrop Farms

Beleggingsonderneming Morrison & Co heeft het Australische tuinbouwbedrijf Sundrop Farms verworven. Omtrent de verkoop van het 20 hectare grote bedrijf, dat voltooid werd in 2016 en gebruikmaakt van meer dan 23.000 zon volgende spiegels om zoutwater om te zetten in irrigatiewater, zijn tot dusver geen cijfers bekendgemaakt. 

Het kostte zo'n 200 miljoen AUD om het bedrijf te bouwen. De helft van dit bedrag was een investering van de participatiemaatschappij Kohlberg, Kravis and Roberts (KKR). Het tomatenteeltbedrijf is nu in handen van Morrison & Co, een beheerder van alternatieve activa die voornamelijk focust op infrastructuur, private equity en investeringen in onroerend goed. Ze hebben vestigingen in Nieuw-Zeeland, Australië en Hongkong. Sundrop Farms is hun eerste investering op het gebied van tuinbouw en is hiermee de eerste aanwinst in hun nieuwe beleggingsfonds dat zich richt op "growth infrastructure". 

"We wilden al lang investeren in voedsel en landbouw en Sundrop is hier een goed voorbeeld van," aldus Paul Newfield van Morrison & Co in de Australische krant ABC

Het bedrijf werd turn-key gerealiseerd door Van Der Hoeven Horticultural Projects

De Australische pers schat dat de waarde van de deal om en nabij de 250 miljoen Australische dollars is. De tegenvallende resultaten van het bedrijf hebben wel invloed gehad op de waarde, denken zij. "Ik denk dat deze beweringen enigszins uit de lucht gegrepen zijn," zegt Steve Marafiote, CEO van Sundrop in een interview. "Het bedrijf loopt goed en de algemene opbrengst neemt mettertijd toe."

Volgens hem heeft de verkoop niks te maken met bezorgdheid van investeerders over het bedrijfsmodel of de technologie van Sundrop. "Het is iets dat er al langer aan zat te komen, KKR is al lang betrokken bij ons bedrijf. Ze hebben de normale aanhoudingsperiode uitgezeten en het was voor hun een normale overgang."

Nieuwe investeerders
Verleden jaar vertelde Steve nog hoe het bedrijf zocht naar nieuwe investeerders. "Het teeltbedrijf opereert nu bijna twee jaar succesvol en bijgevolg zijn we op zoek naar nieuwe partners met wie we Sundrop naar een hoger niveau kunnen tillen."

Sundrop is een van de meest besproken tuinbouwprojecten van de afgelopen jaren. Het Australische bedrijf gebruikt een ontziltingsinstallatie en zonneveld met meer dan 23.000 zon volgende spiegels om zoutwater om te zetten in irrigatiewater. In 2010 werd in Port Augusta voor het eerst een proefinstallatie gebouwd en in 2016 opende het 20 hectare grote bedrijf hier haar deuren. Sundrop Farms heeft voor hun geteelde tomaten een tien jaar durende afnameovereenkomst met supermarktketen Coles. 

Gedurende de afgelopen jaren heeft het bedrijf geëxperimenteerd met proefinstallaties in Portugal en Tennessee (VS). Deze werden verkocht. Volgens Paul Newfield is en blijft het bedrijf in Port Augusta sowieso de eerste prioriteit. Hij verwacht op deze locatie geen noemenswaardige veranderingen. "Wij bouwen liever aan een toekomst met behulp van kapitaal en vertrouwen, dan door veranderingen door te voeren."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven