Prijsoorlog tussen Franse en Spaanse aardbeientelers

In het Zuid-Franse Carpentras is het aardbeiseizoen in volle gang, maar de telers hebben het moeilijk. Dit fruit brengt steeds minder op. Alain Barjol, teler uit dit gebied: "Elk jaar verklein ik mijn areaal. Ik heb nu nog maar 1 ha. Gewoonlijk volgen Spaanse en Franse producten elkaar op. Dit jaar niet. Spanje loopt achter en wij voor. Het is een ware jungle! Iedereen past z'n eigen prijzen toe. Het meest schandalig is dat de centrale inkoopafdelingen van supermarkten de verkoopprijs van te voren bepalen. Ik betaal € 0,50 per aardbeiplant, ik heb 8 werknemers die me € 2.000 per maand kosten en dan nog het onderhoud." 

Verschillende telers klagen over supermarkten die in zee gaan met grote Spaanse telers voordat de planten fruit dragen. Terwijl de kosten voor de telers elk jaar stijgen, baseren centrale inkoopgroepen hun prijzen op vorige jaren. 

In Andalusië krijgen plukker een gemiddelde van € 39,48 bruto per dag betaald. Dat is een salaris gelijk aan Oost-Europese Unie landen. Sinds 2001 vragen Marokkaanse seizoensarbeiders, dankzij een afspraak tussen Spanje en Marokko, een werkvergunning aan om met de oogst te helpen.

Elk jaar komt 400.000 ton Spaanse aardbeien Frankrijk binnen, vergeleken met de 6.000 ton die in Vaucluse geteeld wordt. 

Voor Dominique Begnis, van Strawberry of Carpentras, zijn de teeltkosten voor een kilo aardbeien € 3,80 terwijl Spaanse aardbeien voor € 0,80 op sommige markten verhandeld wordt. "We wachten tot het eind van de oogst en we daarna steken we de koppen bij elkaar om te kijken wat we kunnen doen om onszelf te beschermen."

Bron: laprovence.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven