Recyclebare IFCO kratten

De logistieke cyclus van herbruikbare plastic verpakkingen lijkt op het eerste gezicht erg omslachtig: De kratten worden door IFCO naar de telers gestuurd, die ze gebruikt om zijn gewassen aan de handelaar te leveren. Vervolgens geeft de handel de lege kratten terug aan het distributiecentrum en van daaruit gaat het terug naar IFCO, zodat ze kunnen worden ontsmet en weer in omloop kunnen worden gebracht. IFCO is de toonaangevende leverancier van RPC's voor verse producten.

"Het lijkt gemakkelijk, toch? Maar er zijn veel complexe aspecten. Ten eerste, het formaat van de krat (in Italië zijn er 42 varianten voor groenten en fruit), de kleur, het gebruik ervan, de prioriteiten van levering en verwerking, afhankelijk van de seizoensgebondenheid of beschikbaarheid, mogelijke fouten in inventaris en ga zo maar door. Kortom, er zijn veel variabelen, dus we proberen alles waar mogelijk te vereenvoudigen en te automatiseren", zegt Eleonora Gemini, Country Manager Italië bij IFCO.

Eleonora Gemini

Op Macfrut 2019 presenteerde IFCO zijn nieuwe app, MyIFCO, waarmee de pallets met de verschillende kratten direct kunnen worden gecategoriseerd. De stapel wordt gekaderd zodat er een duidelijke scheiding ontstaat tussen de kleuren en identificatiecodes. Dit vergemakkelijkt het proces voor zowel de gebruiker en voor IFCO zelf omdat het perfect de samenstelling van de binnenkomende pallets kent en kan werken in een logica van prioriteit van de saneringsoperaties.

Het doel is daarom om diensten met toegevoegde waarde aan te bieden voor elke schakel in de toeleveringsketen. "De app is slechts de eerste stap van processen die volledig geautomatiseerd kunnen worden, met aanzienlijke besparingen op arbeidskosten en geen risico's op menselijke fouten. In Zwitserland bijvoorbeeld, waar 100% van de grootschalige distributie het IFCO-systeem gebruikt, is automatisering al een realiteit. Helaas wordt vaak vergeten dat wat echt belangrijk is, onzichtbaar is voor de ogen. Het zijn de processen die ten grondslag liggen aan onze logistiek en ons afzetsysteem die het echte verschil maken voor gebruikers", zegt de manager.

Het is daarom geen toeval dat IFCO exponentieel is gegroeid op de Italiaanse markt, met distributiecentra in Brescia, Cesena en Catanzaro. Maar er zijn ook andere markten waar IFCO actief is (zoals in Noord-Europa, de Verenigde Staten of Japan), sommige zijn bezig met een evolutie (zoals Rusland en Zuid-Afrika) en andere exploderen in een duizelingwekkend tempo (zoals China).

"Met onze Full Service zuiveren we alle kratten die teruggaan naar ons, waardoor we volledig voldoen aan alle fytosanitaire en hygiënische normen die gelden op de binnenlandse en buitenlandse markt. De wascyclus  is volledig is gesloten om water te besparen", zegt Gemini.

"Als de toeleveringsketen omtrent plastic goed beheerd is, zeker als deze herbruikbaar en volledig recyclebaar is, is dit geen probleem voor het milieu. Onze herbruikbare kratten zijn onder meer ontworpen voor intensief en herhaald gebruik (tot 120 keer). En elk afzonderlijk element heeft een volledige traceerbaarheid. Aan het einde van hun leven kunnen ze volledig worden gerecycled", concludeert Gemini.

Voor meer informatie:
IFCO SYSTEMS ITALIA 
Corso Stati Uniti, 18b
35127 Padova (PD) - Italië
Tel.: (+39) 049 8538401
Email: infoIT@ifco.com 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven