Sjraar Hulsman, The Greenery:

"Aspergemarkt goed in balans"

Tholen - De afzet van asperges verloopt momenteel redelijk goed. "We hebben een wat koudere Moederdagweek achter de rug met een redelijk tot goede prijsvorming. De vraag kwam met name uit eigen land, maar ook was er wat vraag vanuit Duitsland waar door het koelere weer wat tekorten waren ontstaan", blikt Sjraar Hulsman van The Greenery terug op de afgelopen weken.

"Tegelijkertijd zien we dat ondanks de tekorten extremen in prijzen zijn uitgebleven, zo hebben we nog geen klokprijzen boven de 6 euro gezien. Klokprijzen voor dubbel-A asperges liggen momenteel rond de 4/4,50 euro. Gelukkig hebben we ook niet de lage prijzen van vorig jaar gezien en is de markt redelijk in evenwicht gebleven", aldus Sjraar.

"Dat toont ook wel weer aan dat vorig jaar een extreem jaar is geweest, waarbij het aanhoudend warme weer na de vroege feestdagen zorgde voor een kort en heftig seizoen. Consumenten hebben toch vaak in hun hoofd dat de aspergetijd loopt van Pasen tot Pinksteren. Gelukkig valt Pinksteren laat dit jaar, dus dat biedt hoop dat de markt nog wel even goed zal blijven", vervolgt de aspergeverkoper.

"Op dit moment zijn veel telers de folie op de velden aan het keren om te voorkomen dat de temperatuur in de bedden te hoog oploopt. Tot nu toe zijn de nachten redelijk koel geweest en loopt de productie nog niet echt op, maar er wordt wel warmer en bewolkt weer verwacht", weet Sjraar.

Dat de supermarkten sinds twee jaar ook Klasse 2 asperges aanbieden, heeft volgens hem twee kanten. "Het kan een welkome aanvulling zijn op het assortiment, maar dan is het wel een belangrijke voorwaarde dat de AGF-chef een goede uitleg geeft wat hij met de asperges kan doen. Als het de eerste kennismaking van een consument met de asperge is, kan het anders ook een minder positieve uitwerking hebben...."

Via het platform Verse Oogst (www.verseoogst.nl)) promoot The Greenery in de maand mei asperges via het thema #snacksperge. Om #snacksperge onder de aandacht te brengen, rijdt de hele maand mei de speciale #snacksperge foodtruck langs de verschillende steden binnen de Randstad. "Het is heel gaaf om de reacties te zien. Nog altijd zijn er veel consumenten die nog nooit asperges hebben gegeten. De gemiddelde consumptie ligt slechts op 800/900 gram per hoofd van de bevolking, dus het is belangrijk dat we alle registers opentrekken om de consumptie te verhogen."

Ook de markt van groene asperges is volgens de aspergeverkoper opgeleefd. "Lange tijd was het Spaanse aanbod van groene asperges groot, maar die markt is nu overgenomen door het Hollandse product. Ik verwacht dat deze prijzen wel gaan aantrekken en met name de telers die in de goede, groene rassen hebben geïnvesteerd, zullen daarvan profiteren. Daarnaast loopt de verkoop van geschilde asperges goed door. Elk jaar worden er meer asperges geschild verkocht."

Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
The Greenery
Tel: +31 (0) 180 656 979
s.hulsman@thegreenery.com 
www.thegreenery.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven