Sven Jordens, Gemex

“Preiprijzen boven de 1 euro omdat in West-Europa geen goede prei te krijgen is”

Tholen – “Er zijn grote problemen op de komkommermarkt. De prijzen zijn veel te laag en de verkoop loopt voor geen meter. Vorig jaar waren de prijzen heel hoog, maar op het moment worden ze voor 4 cent verkocht”, vertelt Sven Jordens van Gemex uit Genk. “Ook de tomaten, zowel de tros- als de cherrytomaten zijn te goedkoop. Cherry's zitten op een prijsniveau van rond de 1 euro per kilo en de trostomaten rond de 30 cent. Paprika’s waren daarentegen twee weken geleden peperduur, maar zijn deze week weer terug naar een normalere prijs.”

Nu de temperaturen weer aan het stijgen zijn en de zon zich meer laat zien, verwacht de handelaar dat het verbruik naar kasgroenten weer wat toe gaat nemen. “Door de lagere temperaturen loopt de verkoop van prei goed door. De prijzen van prei liggen zelfs boven de 1 euro, omdat er nergens behalve in België kwalitatief goede prei te koop is. In het zuiden van Europa is er al nieuwe prei, maar die prijzen komen ook uit boven de 1 euro. Echter loopt het preiseizoen wel op zijn einde. De prei die er momenteel is, komt uit de frigo en wanneer dat op is, moeten we wachten op de nieuwe prei.”

Fruit
“Qua fruit doen appelen en peren het goed. De handel is momenteel goed, maar voor de telers is het nog steeds een drama. Vooral Conference, Jonagold en Golden doen het goed, omdat de prijzen hier een stuk goedkoper zijn dan in Duitsland. Van de slechte kwaliteit van het hardfruit hebben wij geen last. Het is voor ons niet moeilijk om nog kwalitatief goede appelen en peren te vinden”, zegt Sven.

“In de maand april hebben we veel aardbeien verkocht. Toen lagen de prijzen nog rond de 1 euro. Toen de prijzen omhoog gingen naar de 3 euro in de periode voor Moederdag zijn onze Duitse klanten afgehaakt en overgestapt op Duitse aardbeien. De prijzen zijn nu weer wat aan het zakken en dan verwachten we dat de Duitse vraag weer aan zal aantrekken”, besluit Jordens.

Voor meer informatie:
Sven Jordens
Gemex
Kaarbaan 3
B-3600 Genk
+32(0)13 55 3326
gemex@gemex.be  
www.gemex.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven