"Nog drukker dan andere jaren"

Topproductie voor paprikatelers

Tholen - In de paprikakassen is het deze week behoorlijk aanpoten. Er worden flinke kilo’s geplukt. “Deze week hebben we topproductie”, bevestigt Ruud Duijnisveld van Firma Duijnisveld uit Nieuwveen. “Vorige week was het ook al wel veel, maar nu is het drukker dan andere jaren. Iedereen zit deze week met een hoos. Na komend weekend is de storm voorbij en zal de productie aanzienlijk minder zijn dan normaal.”

Massale zetting
Het weer is de oorzaak - dat geldt voor iedere paprikateler. “In februari hadden we een paar weken heel mooi weer, toen zijn de planten massaal gezet. Vervolgens hadden we twee tot drie weken heel donker weer, waardoor er wekenlang geen nieuwe vrucht aan de planten kwam”, legt Ruud uit.

“We hadden het wel aan zien komen”, vertelt Joop Overgaag van Kwekerij Overgaag uit De Lier. “Als je in het voorjaar een periode geen zetting hebt, volgt een massale zetting. Het weer tijdens de zettingsperiode is bepalend voor het moment van oogsten. De uitgroeiduur kan weleens een week verschillen door veel of weinig zon uren. We proberen zo goed mogelijk te plannen om zo snel mogelijk te kunnen oogsten om productiedippen op te vangen. Maar we kunnen onze rode paprika’s vanzelfsprekend alleen oogsten als ze rijp zijn.”

Handjes uit de mouwen
Nu is het oogsten in volle gang en er worden hoge volumes paprika’s geplukt. En dus moeten de handen uit de mouwen. “Het zal erom hangen of we rond gaan komen deze week”, zegt Ruud. Dat het best moeilijk is om genoeg plukkers te vinden, merkt ook Joop, die gewoonlijk arbeidskrachten van over de grens aan het werk heeft. “Een paar jaar geleden was het wel makkelijker. Je merkt dat de vraag naar arbeidskrachten in Nederland groter is geworden. Goeie mensen zijn lastig te vinden. Dat valt niet altijd mee, maar toch denk ik dat we het weer gaan redden.”

Voor meer informatie:
Fa. Duijnisveld
info@firmaduijnisveld.nl
www.tuinbouwnieuwkoop.nl

Kwekerij Overgaag
John Overgaag
bedrijf@kwekerijovergaag.nl
www.kwekerijovergaag.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven