Keniaanse teler: geheim van succesvolle tomatenteelt is goede scholing

Ondanks het feit dat het een van de meest uitdagende ondernemingen is, behaalt de Keniaanse tomatenteler Nicholas Munene mooie rendementen uit de tuinbouw, waar veel telers falen als gevolg van forse verliezen na de oogst.

Munene verdient zo'n € 352 per week met zijn halve hectare grote tomatenteeltbedrijf in Kirinyaga.

Kirinyaga County is de grootste producent van tomaten in Kenia met een aandeel van naar schatting 25 procent en heeft te maken met 55 procent verlies na de oogst.

Munene zegt dat het geheim van dit alles een ​​goede scholing is, zodat telers kunnen begrijpen hoe ze met hun gewas moeten omgaan en verliezen van de oogst kunnen beperken: "Wat veel telers missen, is basisinformatie over het telen, het verwerken en vermarkten van delicate gewassen als tomaten. Zodra ze deze basisprincipes goed kennen, zullen ze voor altijd de tuinbouw omarmen."

Munene oogst vijf keer per week tien trays die hij verkoopt tegen de huidige marktprijs van € 35,18 per tray.

Dit betekent dat de teler € 1408 per maand verdient. Hij kan maximaal drie maanden oogsten vanaf het moment dat de planten volgroeid zijn, afhankelijk van de variëteit die hij heeft geplant.

Munene is een van de telers die heeft geprofiteerd van het Korea Africa Food and Agricultural Corporation Initiative (KAFACI), dat wordt uitgevoerd in vijftien Afrikaanse landen om telers te helpen de uitdagingen van de verliezen na de oogst in de tuinbouw aan te pakken.

Bron: businessdailyafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven