Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zwitserse teeltcoöperatie is met project gestopt

Geen mega kas in Seeland

Cooperative Vegetable Producers Seeland (GES) is met het project gestopt. De weerstand tegen de grootste kas in Zwitserland was te groot. In 2017 maakte GES plannen bekend om een kas te bouwen op 80 ha, wat gelijk staat aan 110 voetbalvelden. Twee locaties werden voorgesteld: Ins en Kerzers. 

De coöperatie beloofde een duurzamere en groenere groenteteelt. In plaats van het importeren van komkommers, tomaten en pepers op grote schaal, zouden ze in Seeland geteeld worden. Vollegrondsteelt levert in veel gevallen niet genoeg op en  zou slecht zijn voor het klimaat. 

De mega kas zou het mogelijk maken om groenten te telen met minder energie en water. Maar vorig jaar kwam een sterke oppositie tegen de kas op gang. Nu laat GES het hele plan varen. 

Bezwaren van alle kanten
Hoewel er meer dan 100 banen gecreëerd zouden worden, gaven de gemeenten in het gebied aan niet geïnteresseerd te zijn in dit soort banen. Het kanton Berne maakte bezwaar over de gewasrotatiegebieden. Ook van de kant van de landschapsbescherming kwam protest, omdat gevreesd werd voor een beglazing van Seeland. 

Nieuw project in gedachten
Hoewel de plannen voor een mega kas nu van tafel zijn, is de coöperatie nog steeds overtuigd van het nut ervan. Ze denkt er nu over na om verschillende kleinere kassen te bouwen. Die zouden 10 ha per kas moeten beslaan. 

Bron: www.lid.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven