"Tegen het gevoel in toch goed resultaat"

Peet van Wingerden is senior gewasverzorger bij Wageningen University & Research in Bleiswijk en vanaf het begin in 2016 betrokken bij de proef met hogedraad komkommers in de winterlichtkas. Met zijn collega’s is Van Wingerden verantwoordelijk voor alle gewashandelingen en de instellingen op de klimaatcomputer. Uiteraard alles in nauwe samenspraak met de onderzoekers en telers uit de BCO. Voor zijn werk bij de WUR was Peet zelf teler in Honselersdijk, waar hij verschillende vruchtgroenten geteeld heeft.

Superlichte kas
“Dit is al de vierde teelt in de winterlichtkas. De grootste verschillen met de praktijk zijn qua uitrusting de verneveling, de ontvochtiging met buitenluchtaanzuiging en het hoog licht doorlatende kasdek en scherm. Ten aanzien van de teeltinstellingen valt op dat er niet met een minimum buis wordt gewerkt en dat er veel meer uren wordt geschermd.”

Praktijk is voorzichtiger
“Als oud-teler die vooral gewend is te telen op ervaring, gevoel en gewasstand, verbaas ik me wel eens over wat er gebeurt in de teelt. Soms schieten we door, bijvoorbeeld met te hoge temperaturen waardoor ik aan het gewas zie dat er teveel wordt gevraagd van de plant. Maar dit is een proef en dan moet je juist de grens opzoeken of er soms overheen gaan. In de praktijk kan dat niet en teel je misschien wel eens te voorzichtig.”

Lees verder bij Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven