John Timmermans:

"Schoner water heeft ook economisch belang voor de teler"

Hij is vakspecialist bij Waterschap Limburg, qua aantal bedrijven het tweede waterschap van Nederland. En als ex-rozenteler spreekt John Timmermans bovendien nadrukkelijk de taal van de ondernemer. Niet verwonderlijk dat hij ook actief is binnen diverse regionale en landelijke overlegorganen op gebied van water en waterzuivering. Het zorgvuldig in kaart brengen van de waterstromen op teeltbedrijven ziet hij als voornaamste uitdaging voor de komende tijd.

Tussen de 600 en 700 tuinbouwbedrijven omvat het Waterschap Limburg, met de nadruk op de regio’s Venray, Venlo, Horst aan de Maas en Peel en Maas en een bedrijfsomvang die varieert van 500 m2 tot 30 ha. “Ja, de omvang van ons werkgebied moet ik regelmatig specificeren in het westen van het land, maar de cijfers spreken voor zich”, zo opent John Timmermans, die ook met zekere regelmaat voorlichting geeft aan scholen en bedrijven.

Hij heeft regelmatig overleg met collega’s van andere waterschappen met veel glastuinbouwbedrijven. “Het is zaak dat je regelmatig zaken en situaties uitwisselt om te komen tot een gelijkwaardig speelveld voor ondernemers. Qua regelgeving en handhaving mag er sowieso geen onderscheid zitten tussen gebieden. Dat geldt specifiek voor grotere ondernemers die steeds vaker actief zijn in verschillende regio’s, onder verschillende waterschappen.”

Handschoen opgepakt
Vanaf 2001 is hij actief in zijn huidige functie. Destijds was het waterschap nadrukkelijk op zoek naar mensen met een praktijkachtergrond. Als voormalig rozenteler paste Timmermans prima in dat plaatje. “In het begin werd ik regelmatig ‘overloper’ genoemd, maar als snel bleek mijn achtergrond een meerwaarde in het contact met telers. Je spreekt de taal van de ondernemer en dat is de basis voor goed en constructief overleg.”

Uiteraard is controle op de waterzuiveringsplicht, die sinds 1 januari 2018 van kracht is, een belangrijke taak van Timmermans en zijn directe collega. “Als je na zestien maanden nog geen stappen hebt gezet, dan weet je dat je fout zit. Dat hoef ik geen ondernemer uit te leggen.” Hij constateert dat het overgrote merendeel van de ondernemers in het gebied de handschoen wel tijdig heeft opgepakt; ieder op zijn eigen manier.

Lees verder bij Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven