Paul van den Elzen:

"Handel moest even wennen aan de goede prijzen voor prei"

Tholen - De droge zomer van afgelopen jaar werkt nog altijd door in de preimarkt. "Er zijn aanzienlijk minder kilo's geoogst. Daarbij is het momenteel geen groeizaam weer, waardoor de nieuwe prei ook wat langer op zich laat wachten. Dat alles resulteert in een goed prijsniveau, rond de 1,20 euro per kilo. Daar moest de handel wel even aan wennen", vertelt Paul van den Elzen van het gelijknamige teeltbedrijf uit Uden. "Maar dan krijg je ook wat, want de kwaliteit van de prei, die is volgens mij nog nooit zo goed geweest!"

"Dat is andere koek dan andere jaren toen de prijs soms wel op een niveau rond de 30 of 40 cent lag, maar we hebben ook wel wat extra's nodig na die inspanningen met beregenen van afgelopen zomer", vervolgt Paul. Hij heeft er goede hoop op dat de prijzen van de prei uit de koeling de komende vijf weken stabiel zal blijven tot de nieuwe prei op de markt komt. "De prijzen hoeven ook niet 2 euro te zijn, want dan verkoop je niks, maar boven de euro is het gewoon goed."

"Ook het aanbod buitenlandse prei wordt dagelijks minder. België ruimt ook hard op", aldus de teler, die zich kan verheugen in een brede klantenkring. "Wij verkopen van supermarkten tot snijderijen. Nederland is een belangrijke markt voor ons, maar onze prei verkopen we ook in Oost- en Zuid-Europa, de Verenigde Staten en Japan. Met een areaal van meer dan 200 hectare eigen teelt zijn wij in staat om het gehele jaar onze klanten te voorzien."

In totaliteit neemt het prei-areaal volgens Paul de laatste jaren af. "Er zijn al best wat telers gestopt en bedrijven die gestopt zijn, beginnen niet meer. Wel wordt er in de herfstprei wat uitbreiding verwacht, met name van de industrietelers. Maar de overgebleven bedrijven groeien ook niet altijd. Naast dat je de afzet geregeld moet hebben, is het ook een 'crime' om voldoende personeel te betrekken. Mensen kunnen vandaag de dag overal terecht."

Voor meer informatie:
Van den Elzen Groenteverwerking
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
Tel: +31(0)413-782 999
Mob: +31(0)6-54795196 (Paul)
paul@elzengroentenverwerking.nl
www.prei.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven