Houten verpakking in de handel

"We willen het bewustzijn rond onze natuurlijke verpakking vergroten"

Van de vele verschillende verpakkingsmogelijkheden is de houten krat waarschijnlijk de oudste. Dat maakt 'm nog niet ongeschikt voor de moderne markt. FreshPlaza bezocht Markus Benninger in z'n krattenfabriek in Bundenthal, die er samen met Uwe Groll van GROW was. 

Klik hier voor het fotoverslag

Kratopslag in Benninger: goede ventilatie is essentieel

Het bedrijf draait al meer dan 50 jaar volgens de directeur die voorheen in de gebruikte krattenhandel zat en de fabriek al vijf jaar runt. "In het verleden werd alles met de hand gemaakt met een output van 200-300 kratten per dag. Toen was verpakking een herbruikbaar product en de vraag ernaar was hoog."

Verschillende typen houten kratten

Momenteel kan de fabriek 1.500-2.000 kratten per uur produceren. In vergelijking met Spaanse collega's is het een kleine fabriek. De Spanjaarden produceren er meer dan 3.500 per uur. Maar wat is er sinds die begindagen veranderd?

"De machines, die we gebruiken, zijn al 25 jaar aan het draaien en we onderhouden en updaten ze continu. Deze machines zijn in hun ontwerp geoptimaliseerd en aangepast aan de productieprocessen. Ze worden bediend door mensen met ervaring in de speciale technologie ervan en de complexe productieprocessen."

Klik hier voor het fotoverslag.

Populieren voor de verwerking

Om aan de behoefte van telers en handelaren te voldoen, worden kratten voorzien van serienummers om ze traceerbaar te maken. Daarnaast worden hygiënecontroles en veiligheidschecks uitgevoerd. "Problematische pathogenen zoals bacteriën overleven op het hout toch niet."


Serienummers

"Helaas is de concurrentie van andere verpakkingsmaterialen groot. We denken dat dit komt doordat onze klanten en eindgebruikers niet geneigd zijn om het productieproces te bekijken en daarom willen we bewustzijn rond onze natuurlijke verpakking vergroten." 

Klik hier voor het fotoverslag.

Puur economisch gezien hebben houten verpakkingen geen nadelen ten opzichte van karton e.d. "Onze kratten zijn natuurlijk, duurzaam en sociaal, wat goed aansluit bij de trend van een natuurlijke presentatie in winkels en grote levensmiddelenketens die een 'marktsfeer' willen scheppen door hout te gebruiken."

Het materiaal is ook geschikt voor handelsdoeleinden voor telers, groothandelaren en retailers. "In Spanje worden meer beprinte houten kratten gebruikt, in Duitsland hebben ze liever een natuurlijke look. Ik denk dat dit met de tijd zal veranderen."

De houtverpakking heeft ook een positief effect op de producten. "Het materiaal reguleert vocht goed, het product ligt niet in het vocht en droogt evenmin uit. Dit is heel voordelig in het geval van een fout in de koelketen."

Het wegdoen van kratten is geen probleem volgens Benninger. "Houtrecycling is geavanceerd in Duitsland. We hebben een capaciteit van bijna 10 mln ton per jaar en importeren zelfs gerecycled hout uit Nederland."

Klik hier voor het fotoverslag.

Voor meer informatie:
Uwe Groll
GROW Verein für umweltfreundliche Holzverpackungen e.V.
Hauptstraße 98
67133 Maxdorf
Tel: 06237-929593
www.grow-deutschland.de 
grow-gmbh@t-online.de 

Markus Benninger
Markus Benninger Paletten- und Kistenhandel, Transporte 
benninger.paletten.kisten@gmx.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven