Spaanse provincie Málaga centrum in zaadontwikkeling Andalusië

Het Spaanse La Axarquía, gelegen in de provincie Málaga, profileert zich als leider in de ontwikkeling van tuinbouwzaden in Andalusië. Sterker nog, in deze streek wordt een groot deel van de zaden geoogst die in heel Europa verbouwd worden.

Het kweken van de zaden vereist uitgebreide kwaliteits- en sanitaire controles, zelfs op genetisch niveau. De keuze voor Málaga is gemaakt vanwege het stabiele klimaat in deze provincie en de grote afstand tot de grote commerciële teeltgebieden, waar het risico op fytosanitaire plagen groter is.

Al meer dan dertig jaar lang houdt AgroRifer zich bezig met het verkrijgen van bloemkoolzaden, evenals zaden van onder andere tomaat, paprika, (water)meloen en courgette. AgroRifer is een van de grootste bedrijven in Málaga die gewijd zijn aan de teelt van groente- en fruitzaden. In het seizoen heeft het bedrijf meer dan 70 werknemers in dienst die de benodigde training ontvangen.

Zaadbedrijven voor de tuinbouwsector hebben over het algemeen twee oogsten per jaar: één tussen het voorjaar en de zomer en één tussen het einde van de zomer en de herfst. Het teeltsysteem dat op dit moment gebruikt wordt is hydrocultuur met perliet.

De zaadsector in Europa heeft een omzet van ongeveer €6.800 mln. De sector omvat 7.200 bedrijven van verschillende grootte, die meer dan 50.000 mensen in dienst hebben. Een kwart van hen houdt zich bezig met veredeling en onderzoek.

Europa is de grootste exporteur van zaden op wereldniveau en Spanje is een van de wereldmachten in deze sector. Daarnaast is Andalusië de leidende regio in onderzoek en ontwikkeling van planten. In deze regio zijn 20 van de in totaal 52 R&D centra van Spanje gevestigd. De verbetering van een plantenras houdt een onderzoeksproces in dat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar duurt, en een investering van tussen de €2 mln en €3 mln vereist.

De Nationale Associatie van Plantenkwekers in Spanje (Anove) verenigt 51 organisaties (49 private ondernemingen en twee openbare onderzoekscentra) die gewijd zijn aan het onderzoek, de ontwikkeling en exploitatie van nieuwe plantenrassen en overige biotechnologische uitvindingen die gerelateerd zijn aan planten of plantmateriaal. De associatie omvat bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van extensieve gewassen, biotechnologie, tuinbouwgewassen en fruitbomen.

 

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven