Klimaat verergerde probleem door te snelle rijping

Aardbeienteelt in Basilicata kampt met arbeiderstekort

"Vanuit de Italiaanse regio Basilicata komen veel aardbeien. Het is door de jaren heen een gewas dat voor de gehele regio belangrijk is qua omzet." Dat zegt Vincenzo Padula, eigenaar van het gelijknamige bedrijf. "Aardbeien zijn dan wel onze trots, maar we krijgen elk seizoen te maken met een reeks problemen. Deze zouden gemakkelijk kunnen worden opgelost", voegt hij eraan toe.

"In het huidige seizoen, dat bijna ten einde loopt, zijn veel aardbeien van hoge kwaliteit verloren gegaan als gevolg van het gebrek aan mankracht. Dit heeft ervoor gezorgd dat telers moeilijk het aantal werkeenheden per hectare konden bereiken en dat op het hoogtepunt van het seizoen."

"Daarnaast waren er ook klimaatgerelateerde problemen. Zo hadden we te maken met een Sirocco wind, waardoor er problemen ontstonden met de rijping, dit ging te snel. Dit zorgde onder andere voor een overschot aan verse aardbeien, maar door het tekort aan mankracht konden deze niet worden geoogst."

"De aardbeien hadden elke 3 à 4 dagen moeten worden geoogst, maar dat was nu niet het geval. We hadden dus veel uitval. De vochtigheid en de regen zorgden ervoor dat het fruit achteruit ging. Het abnormale klimaat heeft negatieve gevolgen gehad. Ondanks de hoge kwaliteit van de aardbeien hebben we te maken met veel verlies."

"Toch blijven we geloven in de aardbeienteelt, omdat het de enige teelt is die door de jaren heen garant heeft gestaan voor een minimum inkomen voor de telers in onze regio. Echter, de instanties zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om te voorkomen dat er fruit op de plant achterblijft en om de bureaucratie, die nodig is voor het aannemen van werknemers, te verminderen."

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven