Nieuwe valse meeldauwresistente basilicumvariëteiten

De vollegrondsteelt van nieuwe meeldauwresistente basilicumvariëteiten heeft positieve resultaten opgeleverd waarvan onderzoekers geloven dat het de kruidensector de broodnodige verlichting van deze genadeloze ziekte zal brengen. Deze rendabele valse meeldauwresistente variëteiten zijn ontwikkeld door een team op de Rutgers University in New Jersey, onder leiding van dr. Jim Simon, hoogleraar plantenbiologie. De ontwikkeling werd verder ondersteund door kruidenpioniers Ed Van Drunen van Van Drunen Farms en Charlie Coiner. De zaden voor deze variëteiten zijn nu verkrijgbaar bij enkele zaaddistributeurs of VDF Specialty Seeds.

In het afgelopen jaar hebben zijn er veldproeven uitgevoerd met deze variëteiten met de bedoeling om de werkzaamheid en levensvatbaarheid te garanderen. De variëteiten worden Rutgers Devotion DMR, Rutgers Obsession DMR, Rutgers Thunderstruck DMR en Rutgers Passion DMR genoemd. "In een tijd waarin de consumentenvraag naar basilicum op een historisch hoogtepunt is, kan de sector het zich niet veroorloven om steeds meer verlies te lijden als gevolg van valse meeldauw", zegt Coiner. "Deze variëteiten zijn een toevallige tijd voor telers en de productie en proeven van het afgelopen jaar bewijzen dat deze rassen groot worden als ze aan valse meeldauw lijden."

In het seizoen 2018 heeft Van Drunen Farms honderden hectare Rutgers Downey Mildew Resistant (DMR) basilicum geplant en een significante toename van zowel biologische als conventionele opbrengst van basilicum gezien. "We zagen een toename van 194 procent in biologische en 15 procent in conventionele basilicum", meldt David Van Drunen, VDF Specialty Seeds Manager. "We verwachten dat de conventionele opbrengsten in 2019 met 50 procent zullen toenemen, omdat niet alle proeven van 2018 konden worden geoogst."

Van Drunen Farms merkte dat ook de oogstkwaliteit en kostenreductie belangrijke aspecten waren. "De bladkwaliteit van de valse meeldauwresistente variëteiten was uitzonderlijk met een afname van bladschade, vlekken en vergeling", zegt Van Drunen.

Er werden in 2018 ook veldproeven uitgevoerd in Hawaï en andere Amerikaanse staten, waarbij de resistentieniveaus van DMR-basilicumvariëteiten die door VDF Specialty Seeds op de markt werden gebracht, werden geëvalueerd. De Cooperative Extension van de University of Hawaii concludeerde dat de Rutgers Devotion DMR en Rutgers Obsession DMR-variëteiten, gezien hun resistentie, bloei en grootte, een oplossing zijn voor de problemen met valse meeldauw waar de basilicumteelt in Hawaï mee te maken heeft.

De Rutgers DMR-variëteiten ontvingen met Kerst een Amerikaans patent. "Hoe toepasselijk voor het kruid van de liefde", zegt Coiner.

Zaden zijn nu verkrijgbaar bij een aantal distributeurs of kunnen online besteld worden op de website van VDF Specialty Seeds.

Voor meer informatie:
Van Drunen Farms
www.vdfspecialtyseeds.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven