Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Teelt en marketing van asperges in Spanje

Global Plant Genetics heeft onlangs een aantal aspergebedrijven in heel Spanje bezocht om een beter inzicht te krijgen in de sector voor dit gewas. Spanje is een land waar veel te doen is voor de aspergeteelt.

Ramingen suggereren dat er 12.000 - 15.000 hectare asperges in het land zijn en deze zijn verspreid over een aantal belangrijke gebieden. De regio rond Granada is de bekendste en neemt het grootste deel van de productie voor zijn rekening: ongeveer 60% van de aspergeteelt wordt in dit gebied gedaan. Andere belangrijke plaatsen zijn Extremadura, Guadalajara en teeltgebieden in andere delen van Andalusië.

Een belangrijke reden voor teelt in deze regio's is het streven om het seizoen zo lang mogelijk te verlengen. Met behulp van bedekte teelt en verbeterde aspergehybriden begint de oogst nu half december en gaat door tot begin juli. Verder is er een extra productie die in het najaar wordt geoogst uit gespecialiseerde teeltsystemen. Een normale oogst van elk perceel zou 90 dagen duren.

Het overgrote deel van de productie in het land bestaat uit groene asperges. Het gaat om ongeveer 90% van de totale productie. De tendens naar een duurzamere productie is al vele jaren aan de gang en is het gevolg van de vraag van de markt. De mogelijkheden voor ontwikkeling op de binnenlandse markt blijven groot voor asperges. Momenteel wordt minder dan 10% van de aspergeoogst in Spanje zelf afgezet en geconsumeerd.

De telers planten gemiddeld 22.000 planten per hectare, maar er is een trend om dit aantal te verhogen. Verbetering van de opbrengst is een belangrijke overweging voor de toekomst van de Spaanse aspergeteelt. Een van de redenen die tegenwoordig nog relevanter is, is de verhoging van het minimumloon die de oogstkosten heeft beïnvloed. De telers met een geavanceerde irrigatie zijn momenteel in staat om ten minste 6,5 ton groene asperges per hectare te oogsten. Bij modernere teelttechnieken kan dit cijfer veel dichter in de buurt komen van 10 ton.

Voor meer informatie:
Global Plant Genetics
1 Choseley Road Brancaster Kings Lynn Norfolk PE31 8AY United Kingdom
+44 (0) 1485 210091
solutions@globalplantgenetics.com
globalplantgenetics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven