Conserven om het hele jaar te kunnen genieten

Het conserveren van versproducten is een efficiënte en veilige methode om jaarrond te genieten van bepaalde seizoensproducten, die op geen andere manier opgeslagen kunnen worden omdat ze zo bederfelijk zijn. Om meer over de voordelen van conserven te weten te komen, nemen we een kijkje bij de Spaanse conservenfabriek Pedro Luis uit Lodosa waar paprika's, asperges en artisjokken verwerkt worden via de Protected Geographical Indication of Denomination of Origin. 

Sorteren, snijden, en blancheren
Binnen 48 uur na de oogst worden de groenten gesorteerd en per categorie gescheiden. De asperges worden geschild en op maat gesneden; de restanten worden aan de diepvriessector afgezet. De artisjokken worden van hun blaadjes ontdaan; slechts 20-28% van elke kilo wordt gebruikt; de restanten worden aan telers als diervoeder gegeven.

Zodra ze geschild en gesorteerd zijn, worden de groenten gekookt en gewassen. Zodra ze koud zijn ondergaan de producten een visuele inspectie en worden in conserven verdeeld. 

Sterilisatie
De groenten, die door Pedro Luis verhandeld worden, gaan in enkel water met zout en 2% ascorbinezuur (vitamine C), een substantie die wordt toegevoegd om verkleuring van het product te voorkomen en om de aanwezigheid van pathogenen te elimineren. Ascorbinezuur is een desinfectans, maar wanneer er te veel van wordt gebruikt, dan geeft het de geconserveerde producten een zure smaak. Daarom worden de groenten eerst gesteriliseerd. De consrven gaan in een luchtdichte container die hoge druk en temperaturen van 188ºC gedurende 35 minuten kan weerstaan.

Na de sterilisatie gaan de conserven door een röntgenapparaat dat gebruikt wordt om er zeker van te zijn dat er geen vreemde dingen, zoals stukjes metaal of steentjes in zitten. 

Competitieve sector
50% van de conserven die Pedro Luis produceert zijn bio-gecertificeerd, maar dat geldt alleen voor het gewas, niet voor het verwerkingsproces, dat voor alle groenten hetzelfde is.

Alleen met kwaliteit kunnen ze op tegen de concurrentie uit het buitenland. 

Bron: directoalpaladar.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven