Ferrie Förster, Human Capital Zuid-Holland:

"Gevolgen van technologische ontwikkelingen het aller-, allergrootst voor tuinbouw"

Eén op de vijf bedrijven in Zuid-Holland heeft moeite voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. En dan zorgen technologische ontwikkelingen – zoals robotisering – ervoor dat met name de tuinbouw op zoek moet naar medewerkers met andere competenties.

Met de Human Capital Agenda wordt gewerkt aan oplossingen voor deze uitdagingen, vertelt projectleider Ferrie Förster. “We willen 3000 werkenden en 2000 flexwerkers in de tuinbouw scholing bieden, en 500 werklozen aan een baan in de sector helpen. De afgelopen twee jaar is het aantal vacatures in de tuinbouw gestegen met 33 procent tot 83 procent. Dus oplossingen zijn meer dan welkom.” 

Ferrie Förster is geen onbekende voor de Greenport. Als wethouder van de gemeente Delft was hij al lid van de Greenboard. En de paden kruisen elkaar weer, want Förster is sinds eind 2018 projectleider Human Capital Zuid-Holland. Zijn opdracht: het opstellen van een Human Capital Akkoord en het ondersteunen van concrete projecten.

Dat doet Förster in opdracht van de Economic Board Zuid-Holland in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland en dus voor de gehele regio. De tuinbouw is slechts één van de sectoren, maar wel een die Förster na aan het hart ligt, vertelt hij: “De tuinbouw is de leukste sector van Zuid-Holland: enorm dynamisch met betrokken ondernemers. Er zijn dus veel mogelijkheden de sector nog succesvoller te maken. En daar wil ik graag aan meehelpen.”

Lees hier verder bij Greenport West-Holland, onder andere over de situatie in de glastuinbouw: "In de hightech maakindustrie spelen robots al langere tijd een grote rol; in de tuinbouw zijn er wel koplopers, maar voor de grote groep bedrijven gaan die ontwikkelingen nu spelen.” 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven