Wild tomatenras produceert natuurlijk insectwerend middel

Onderzoekers aan de Michigan State University (MSU) hebben ontdekt dat een wild tomatenras, de Solanum pennellii, afkomstig uit de Atacama woestijn in Peru, een natuurlijk insectwerend middel produceert. Dit middel zou ook in geteelde rassen kunnen worden gekweekt om tomaten te verkrijgen die resistent zijn tegen insecten zonder dat er gebruik wordt gemaakt van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Het genoemde tomatenras produceert een kleverige substantie aan de uiteinden van zijn trichomen (haartjes). Deze stof weert insecten en dient waarschijnlijk als een verdedigingsmechanisme om de toekomstige reproductie en overleving van de plant te verzekeren.

De onderzoekers analyseerden deze enzymverbinding en de genen die verantwoordelijk zijn voor de productie ervan. Dankzij de ontdekking kunnen kwekers het enzym mogelijk herintroduceren in geteelde rassen.

Om de specifieke genen en signaalwegen te analyseren die verantwoordelijk zijn voor deze verbinding, maakte het onderzoeksteam gebruik van geavanceerde gentechnologie, waaronder het CRISPR-genbewerkingssysteem.

De analyse leidde tot de ontdekking van de genfuncties, metabolieten en signaalwegen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de substantie. Op basis van deze informatie konden de onderzoekers een enzym identificeren dat zich specifiek op de uiteinden van de haren bevinden en de plant in staat stelt om het plakkerige insectwerende middel te produceren.

Van dit type enzym is bekend dat het vele aspecten van de groei en ontwikkeling van de planten reguleert, maar in het specifieke geval van dit wilde tomatenras, had het enzym zich ontwikkeld om de productie van nieuwe insecticiden te ondersteunen.

Geteelde tomaten beschikken niet over dit natuurlijke insectwerende middel, doordat kwekers dit hebben verwijderd. Om de tomaten voor de consument te verbeteren, kozen ze er namelijk voor om onwenselijke eigenschappen, zoals plakkerigheid, te elimineren.

 

Bron: tekcrispy.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven