Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner:

"Supermarkten nemen voortouw bij toepassing blockchaintechnologie"

Volgens het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner zal in 2025 20% van de top tien supermarktketens gebruikmaken van blockchain voor het verhogen van de voedselveiligheid en traceerbaarheid van producten. 

Onderzoekster Joanne Joilet: "Blockchain geeft hun klanten meer zekerheid en kan op deze manier bijdragen aan het behoud van het klantvertrouwen en de loyaliteit. Supermarkten testen de toepassing van deze technologie om transparantie over hun producten te bieden. Daarnaast kan de technologie ook intern gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het snel identificeren van producenten bij een terugroepactie."

Zo eist Walmart tegenwoordig van haar bladgroentenleveranciers dat zij een een op blockchain gebaseerd traceersysteem implementeren. Andere bedrijven, waaronder Unilever en Nestlé, passen de technologie toe om voedselbesmettingen te kunnen traceren.

“Nu er voor supermarkten steeds hogere eisen gelden op het gebied van zichtbaarheid en traceerbaarheid zijn zij het die het voortouw nemen bij de implementatie van blockchain. We denken echter dat de technologie zich naar alle segmenten van de retail zal uitbreiden," vervolgt Joliet. Supermarkten hebben de kans bij te dragen aan de vooruitgang van deze technologie omdat zij belangrijke nieuwe toepassingen op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid voort zullen brengen." 

Carrefour
Carrefour maakte recent bekend dat het eind 2019 20% van al haar huismerkproducten via blockchain traceerbaar wil maken. Momenteel maakt de retailer gebruik van de technologie om 20 van haar 300 Carrefour huismerkproducten te traceren. De komende maanden zullen hier nog eens 40 producten aan worden toegevoegd.

Carrefour doet in zes landen proeven met blockchain, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje en China. Door de QR-code op de productverpakking te scannen, krijgen klanten toegang tot informatie over de herkomst van het betreffende product. 

Bron: coinrivet.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven