Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse coöperatie Rougeline vertrouwt op kasteelt

In het zuiden van Frankrijk telen de 230 leden van coöperatie Rougeline op 340 ha tomaten, aardbeien en komkommers onder glas. Ter vergelijking: 700 ha sla, kiwi, tomaten en graan worden in de volle grond geteeld. 

Voor de coöperatie is het een kwestie van het verdedigen van de Franse belangen. Bruno Vila van Rougeline: "Er is een markt en die moet je voorzien. Ik heb liever een klant die Franse tomaten in maart of april koopt dan Marokkaanse of Spaanse tomaten." In Frankrijk liggen de arbeidskosten op € 12,50 / uur, vergeleken met € 2 - 4  / uur in Andalusië en € 7 / dag in Marokko. 

De kassen zijn gemechaniseerd en de technieken worden tot een maximum benut, onder meer met hangende teeltgoten. De coöperatie heeft een samenwerking met start-up Syha, die een prototype robot heeft ontwikkeld met een twee-vingerige arm die tomaten kan plukken, en met de AOPAN Tomaten en Komkommers uit Frankrijk, die bezig is met het ontwikkelen van nieuwe technieken. 

De teeltkosten in de kas liggen tussen de € 700.000 en € 1,4 mln per ha. De apparatuur gaat 25 tot 30 jaar mee. De gemiddelde opbrengst is 400 ton per ha voor trostomaten en 200 ton cherrytomaten. Voor de volle grond is de opbrengst lager, ongeveer 80 ton per ha voor ronde tomaten. Deze resultaten worden gegeven over een langere oogst periode: 5 tot 8 maanden in de kas en 2 tot 3 maanden op de plantages. 

Les Paysans de Rougeline teelden 90.000 ton AGF vorig jaar met een opbrengst van € 123 mln.

Bron: lesechos.fr

Publicatiedatum: