Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Idromeccanica Lucchini doet tests met floating systems

"Niet luchttemperatuur, maar watertemperatuur bepaalt gewasontwikkeling"

Het Italiaanse Idromeccanica Lucchini experimenteert continu met hydrocultuur en specifiek met het floating system.

"Veel telers maken al jaren gebruik van het floating system, maar dit gebeurt niet altijd op de juiste manier. We hebben vastgesteld dat de temperatuur van het water een essentieel element is. We hebben een testruimte opgezet in Noord-Italië om ook in de winter sla te laten groeien met behulp van het floating system. Aan de hand hiervan zagen we dat het niet zozeer de luchttemperatuur is, maar de watertemperatuur die de gewasontwikkeling bepaalt", legt sectormanager Gian Paolo Menarello uit.

De testen, die nog steeds worden uitgevoerd, vinden plaats in een niet-verwarmde kas van 45 meter lang, 8 meter breed en 3,5 meter hoog. De gewassen worden beschermd met folie. Een warmtewisselaar helpt de temperatuur binnen een geschikt bereik te houden zonder te veel energie te verspillen, zodat het gewas economisch levensvatbaar kan worden.

"Een ander fundamenteel aspect is het monitoren van oxygenatie. Hoewel de floating systeem-techniek een betere benutting van de ruimte mogelijk maakt en er niet hoeft te worden geïmproviseerd, moeten alle materialen nauwkeurig worden gekozen."

Lucchini probeert samen met telers elke fase te testen en ook elk onderdeel aan onderzoek te onderwerpen. Als bijvoorbeeld in de winter de temperatuur van het water in de tanks moet worden aangepast om een duurzame cyclus te bereiken, moet de kas in de zomer worden gekoeld, geeft het Menarello als voorbeeld.

"De eerste winteroogst was uitstekend en de economische resultaten waren zeer positief voor de telers. De sla was groot en woog ongeveer 450 gram per stuk. Dankzij onze tests hebben we bewezen dat sla in theorie het hele jaar door ook in Noord-Italië kan worden gekweekt. Maar in de wintermaanden wordt de cyclus te lang waardoor het niet de moeite waard is. Daarnaast doen we ook proeven met peterselie, selderij en andijvie", zegt Menarello.

Dit type teelt heeft veel voordelen: er zijn geen problemen met grondmoeheid, er kan veel water worden bespaard, de teler heeft geen last van onkruid en de bodem hoeft niet te worden voorbereid. Bovendien kunnen telers hun kalender veel nauwkeuriger naleven en worden de arbeidskosten teruggedrongen.

Voor meer informatie:
Idromeccanica Lucchini S.p.a. 
Via Cavriana 4B
46040 Guidizzolo (MN)
Tel.: (+39) 0376 818433
Fax: (+39) 0376 819498
Email: info@lucchiniidromeccanica.it 
Web: www.lucchiniidromeccanica.it 

 

Publicatiedatum: