Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lerdy Duijvestijn (Prokeur) over NTA8220/SCIOS Scope 10:

"Smeulende verbindingen in schakelkast laten zien dat elektrotechnische veiligheidskeuringen echt wel nodig zijn”

Tholen – Hij kwam de afgelopen jaren bij heel wat telers over de vloer en de komende jaren zal dat zeker niet minder worden. Op 1 januari 2022 zullen namelijk bijna alle (glastuinbouw)bedrijven in Nederland aan de nieuwe brandveiligheidsnorm NTA8220/SCIOS Scope 10 moeten voldoen. Sinds 1 januari 2018 is de inspectie van kracht. Lerdy Duijvestijn van Prokeur voert de vereiste elektrotechnische keuringen uit.

In 2015 werd Prokeur opgericht door Lerdy, zoon van een potplantenkweker met daarnaast zes jaar ervaring bij een installateur van elektrotechnische installaties. “Het waren direct drukke tijden, want alle telers zonder brandvertragend schermdoek moesten de Elektrakeuring Schermdoek laten uitvoeren om verzekerd te blijven.”

Nieuwe keuring
Die eerste Elektrakeuring Schermdoek is drie jaar geldig, waardoor de komende tijd telers opnieuw gekeurd moeten worden. Telers zullen daarover een brief ontvangen van hun verzekeraar.

Op het gebied van veiligheidskeuringen en certificeringen is er het nodige veranderd. De keuring volgens NTA8220/SCIOS Scope 10 wordt met ingang van 1 januari 2020 de nieuwe brandveiligheidskeuring voor telers zonder brandvertragend schermdoek. De nieuwe keuring is 5 i.p.v. 3 jaar geldig én telers worden puur op brandveiligheid gecontroleerd. Vanaf 1 januari 2022 zullen vervolgens ook telers met brandvertragend schermdoek er vervolgens aan moeten geloven.

Uitval installaties voorkomen
Móéten. Juist dat maakt dat keuringen en certificeringen niet altijd een even goed imago hebben onder telers, merkt Lerdy. Toch zijn keuringen nodig, zo blijkt uit de praktijk waarin Lerdy regelmatig gevaarlijke situaties aantreft. “Denk dan aan smeulende verbindingen in een schakelkast. Door er op tijd bij te zijn, kan uitval van installaties worden voorkomen en continuïteit in productie gegarandeerd.”

Fouten ontdekken
Tijdens een inspectie, afhankelijk van de bedrijfsgrootte kost dat Lerdy zo’n halve dag tot maximaal één week, komen regelmatig ook fouten in installaties aan het licht. “Dan ontbreekt er bijvoorbeeld een aardlekschakelaar. Op basis van mijn rapport kan een teler zo’n fout dan bij de installateur neerleggen, want die had daar eigenlijk voor moeten zorgen. Je ziet dat installateurs ook zelf keuringen uitvoeringen, maar in mijn opinie is het beter om een onafhankelijk persoon naar een installatie te laten kijken.” 

Om de nieuwe certificering uit te mogen geven, is Prokeur sinds maart 2019 zelf ook gecertificeerd. Een aanvullende eis bij inspectiemethode NTA8220, waarvoor inspecteurs en het bedrijf aan strenge eisen moeten voldoen om een hoge kwaliteit te kunnen waarborgen en om aan te kunnen tonen dat ze kennis van zaken hebben. 

Overzicht
Wat Lerdy verder opvalt, is dat door schaalvergroting het overzicht op een bedrijf over waar welke installatie zit nog weleens verloren gaat. “Dan krijg ik opmerkingen in de trant van ‘ik wist niet dat die installatie daar zat’. Telers worden steeds meer manager, terwijl ook bedrijfsleiders bij uitbreidingen en aanbouw het overzicht kunnen verliezen. Dan helpt een inspectie vaak ook bij het opnieuw in kaart brengen van de installaties op het bedrijf. Noem het een mooie bijkomstigheid.”

Voor meer informatie:
Prokeur
www.prokeur.nl 
info@prokeur.nl 

Lerdy Duijvestijn
06 50602128