techniek kan rendement aardwarmte opkrikken

Warmwatermotor wekt elektriciteit op uit water van een lagere temperatuur

Het bedrijf Newton Green Power in Leeuwarden werkt aan het op de markt brengen van een zogenoemde warmwatermotor voor het opwekken van elektriciteit uit warm water van een lagere temperatuur. Met de uit de Verenigde Staten afkomstige techniek kan het rendement van een aardwarmtebron worden opgekrikt, maar adviesbureau Ekwadraat ziet als projectbegeleider ook grote marktkansen bij het benutten van restwarmte in de industrie en bij WKK's.

De warmwatermotor waarvan Newton Green Power in Leeuwarden in december een prototype naar Nederland haalt, betreft het door het bedrijf Power Verde in Phoenix/Arizona ontwikkelde Liberator-systeem. Het nieuwe aan dit systeem is dat het niet zoals bestaande warmwatermotoren stoom of water heter dan 90°C in elektriciteit omzet maar dat juist kan bij water met een lagere temperatuur, van 60 tot 90°C. Het systeem maakt daarvoor gebruik van een (organische) koelvloeistof met een lager kookpunt dan water. In afwachting van de presentatie van het systeem in december, wil Ekwadraat-projectmanager Jan Klein Hesselink tegenover Energeia nog niet veel kwijt over hoe de Liberator precies werkt. En eigenaar-directeur Piet van der Hoop van Green Power was deze maandag niet bereikbaar voor het geven van een toelichting.

Klein Hesselink van Ekwadraat wil wel nog kwijt dat de Liberator nog niet klaar is voor de Nederlandse markt: "Newton Green Power gaat het systeem doorontwikkelen en in de praktijk testen. Het komt pas op de markt als alle kinderziektes eruit zijn. Je moet met een innovatie niet te vroeg naar buiten komen. Het kan ook nog altijd niet geschikt blijken te zijn." Hij voegt eraan toe dat Newton Green Power-directeur Van der Hoop verwacht dat het systeem over jaar marktrijp is. Zelf ziet Klein Hesselink alleen al in Nederland een markt ontstaan voor "een paar honderd" lage temperatuur-warmwatermotoren. Daarbij denkt hij vooral aan een toepassing van het systeem in combinatie met WKK's en voor het herbenutten van restwarmte in de industrie.

De provincie Friesland ziet in ieder geval genoeg brood in de plannen van Newton Green Power, om het met EUR 200.000 te ondersteunen in het kader van het Frieslân Fernijt Subsidieprogramma ter versterking van de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven. Bij het slagen van het project wil Newton Green Power de doorontwikkelde Liberators ook in Friesland gaan produceren, bij Autonational in IJlst. Deze machinefabriek is al partner in het project. Ook de TU Delft is erbij betrokken. Ook bij aardwarmtebronnen kan een warmwatermotor het rendement van zo'n bron verhogen, al zal dat per bron variëren. En Klein Hesselink ziet ten slotte ook kansen voor de warmwatermotor in combinatie met zonnepanelen.

 

Bron: www.energeia.nl/news.php?ID=50552

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.