Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Start leidingennetwerk CO2 Bommelerwaard na de zomer

CO2-netwerk geeft teler schakeltool op weg naar gasloos telen

De aanleg van een leidingennetwerk in de Bommelerwaard om kassen te voorzien van groene CO2, start waarschijnlijk dit jaar. Het wordt het eerste netwerk voor groene CO2 in Nederland. De aanleg is een belangrijke stap naar glastuinbouw zonder gas. 

Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Er waren bijeenkomsten met leden en overleggen met mogelijke leveranciers van CO2 en met overheden.
Rochus van Tuijl uit Zuilichem trekt de Klankbordgroep Energie van het pact en van Glastuinbouw Nederland. "Externe CO2-voorziening is een cruciale voorwaarde voor verduurzaming", zegt de chrysantenteler.

De glastuinbouw wil verduurzamen en gaat daarom van het gas af. Elektriciteit kan de rol van gas overnemen, maar een belangrijke voorwaarde is dat de CO2-voorziening dan op een andere manier goed geregeld is. Dat gaat nu gebeuren.

Uit de selectieronde van het Glastuinbouwpact kwam OCAP als beste CO2-leverancier uit de bus. Dat bedrijf levert al sinds 2005 CO2 via een pijpleiding aan glastuinders in West-Nederland. OCAP betrekt de CO2 van Shell en Alco en maakt die geschikt voor hergebruik in de tuinbouw. Het bedrijf levert nu CO2 aan ruim zeshonderd tuinders.

40 kiloton
Na uitwerking van een concreet gebiedsaanbod gingen vertegenwoordigers van OCAP vorig najaar langs bij tuinders in de Bommelerwaard. Die zetten hun handtekening onder overeenkomsten voor in totaal 40 kiloton CO2. Dat is ruim boven de 30 kiloton die OCAP als voorwaarde stelde.

Van Tuijl is blij met de grote animo bij tuinders. OCAP doet alle investeringen. Deelnemers hoeven alleen te investeren in een eigen aansluiting.

Lees hier verder bij LTO Noord over de schakeltool die telers erbij krijgen op weg naar gasloos telen. Van Tuijl: "Tuinders krijgen er met de CO2-leiding allereerst een tool bij om te kunnen schakelen. Er zit nog een traject van jaren tussen de huidige situatie en gasloos. Begin als teler eerst eens met de WKK minder te gebruiken." 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven