Spuitkrijt voor extra bescherming tijdens hitteperiode

Het klimaat verandert en de zomers worden heter. Dat vergt soms een extra bescherming voor een maand of anderhalf. De populariteit van spuitkrijt (spray chalk) en zomermix (summer mix) nemen duidelijk toe, ziet Mardenkro.

De zomer van 2018 was de warmste ooit in Noordwest-Europa. Het jaar ervoor zuchtte Zuid-Europa onder aanhoudende hittegolven. En Australië noteerde de afgelopen tijd het ene record na het andere. Overal ter wereld voelen telers de noodzaak om in te spelen op langdurige hitteperiodes, die meer dan ooit tevoren voorkomen.

Ze kiezen daarom steeds vaker een tijdelijke extra bescherming hartje zomer als aanvulling op andere coatings, zien ze bij Mardenkro. Spuitkrijt van ReduSystems is een vloeibare oplossing zonder bindmiddel. Het is machinaal of met een spuitpistool egaal aan te brengen. Omdat er geen bindmiddel in zit, is het na een paar regenbuien van het kasdek verdwenen. Dat is vaak precies lang genoeg.

Extra bescherming
In Nederland passen komkommertelers spuitkrijt toe bij de teeltwisseling in de zomer. Daarmee krijgen de jonge planten voor een paar weken extra bescherming. In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Midden-Europa combineren telers ReduSystems-coatings met spuitkrijt.

Voor tomatenteler Krisztián Kovács van Prima Fruit in Slowakije is dat een beproefde methode. “In het voorjaar brengen we ReduFuse IR op. Daardoor groeit het gewas beter en blijven de planten in balans. Midden in de zomer is dat echter niet genoeg”, vertelt hij. “Dan wordt het zo heet dat je zonder ingrijpen allerlei problemen krijgt zoals neusrot, dunne koppen of dubbele trossen. Daarom brengen we dan spuitkrijt over de laag ReduFuse IR aan. De krijtlaag wordt door regenval langzaam dunner en dan komt de diffuse laag weer tevoorschijn. Die halen we dan midden augustus weer eraf.”

Zomermix
Ook combinaties met ReduFuse en ReduHeat komen voor. Sommige telers willen de extra beschermende laag wat langer houden, merkt Mardenkro. Dat is mogelijk door bijvoorbeeld 6-7 emmers spuitkrijt met 1-2 emmers ReduSol te mengen. Zo voeg je een beetje bindmiddel toe. Deze combinatie staat inmiddels bekend als ‘zomermix’ (summer mix). De producten van ReduSystems zijn op elkaar afgestemd en kunnen zonder bezwaren gecombineerd worden. Tot slot laat Mardenkro nog weten: bestel op tijd. 

Mardenkro staat op GreenTech in stand 10.200.

Voor meer informatie:
Mardenkro
013 507 7069
sales@mardenkro.com  
www.redusystems.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven