Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomaten telen zonder extra water en gewasbeschermingsmiddelen

Franse teler zet zaden over hele wereld af

In Lodève (Hérault) teelt Pascal Poot tomaten zonder gebruik te maken van extra water en gewasbeschermingsmiddelen. De opbrengst is drie keer zo hoog is als die bij conventionele landbouw.

Omdat hij altijd in het zuiden van Frankrijk heeft gewoond, begrijpt hij dat planten zonder chemische behandeling zich leren verdedigen tegen insecten en ziektes. Twintig jaar geleden begon hij met het zaaien van tomatenzaden van oude tomatenrassen, die hij een maand in een kas op een hoop mest liet ontkiemen.

Hij maakte een paar percelen vrij en plantte er een maand later de zaden. Het eerste jaar werden de tomaten niet behandeld, kregen ze geen extra water en waren ze erg klein. Wel bewaarde hij de zaden van deze tomaten om ze opnieuw te planten. Dit leverden hem het jaar daarna wel mooie producten op.

Volgens Poot “brengen de planten wat ze tijdens hun levenscyclus hebben geleerd over aan hun zaden. Daardoor verbeteren de zaden zich jaar na jaar.”

Op dit moment is de vraag naar de zaden van Pascal zo groot dat hij ze over de hele wereld afzet: van Togo tot Nieuw-Caledonië. Ook behaalt hij een recordopbrengst, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van extra water of chemische middelen, enkel dankzij de kwaliteit van de zaden. “Ik oogst de tomaten zo laat mogelijk en wacht meestal tot december of begin januari. Hoe langer ze namelijk hebben geleefd, hoe meer weerstand ze hebben opgebouwd. Inmiddels zullen ze bestand zijn tegen een droge zomer, een herfst vol overstromingen en de eerste vorst in de winter. De zaden zijn robuuster en bevatten 10 tot 20 keer meer vitamines, antioxidanten en polyfenolen dan conventionele of hybride rassen.”

Terwijl conventionele landbouw 10 kg tomaten per vierkante meter oplevert, heeft Pascal met zijn methode een opbrengst van 30 kg. Hij teelt ook sla, courgette, squash, uien en aubergines. Op zijn website ‘Le Potager Santé’ staan 200 tomatenrassen en 100 soorten groenten.


Bron: parismatch.com

Publicatiedatum: