'Up and Down-systeem' voor aardbeienteelt wint prijs

Innovatie in Italiaanse aardbeien met meerlagenteelt

Ze is pas 23 jaar en is afgestudeerd is landbouwwetenschappen en -technologieën en heeft onlangs een 6000 m2 kas opgezet voor de teelt van aardbeien met het Up and Down systeem. Haar naam is Sofia Michieli en onlangs won ze de Smau-innovatieprijs in Padova.

"Landbouw is echt een passie in onze familie en het bedrijf beslaat 600 hectare en ligt in de provincie di Rovigo. Dankzij de prijs was ik staat om een project op te zetten waarbij aardbeien op een innovatieve manier worden geteeld", zegt Sofia.

Het Up and Down systeem is niet nieuw in landen als Nederland, maar in Italië is het nog relatief onbekend, zeker voor de teelt van aardbeien. Bij dit systeem worden de aardbeien geteeld in substraten van kokosvezel en perliet. De substraten zijn verticaal, op twee niveaus opgehangen zodat werknemers rechtop kunnen werken.

De kas is ongeveer 120 meter lang en 50 meter breed. Het hoogste punt is 4 meter en de kas heeft zowel aan de bovenkant als aan de zijkant ramen die automatisch kunnen worden versteld via de elektronische regeleenheid. Hiermee kunnen ook de temperatuur, vochtigheid en windvermogen worden geëvalueerd.

"Dankzij dit systeem kunnen we ongeveer twee keer zoveel planten per oppervlakte-eenheid telen. Momenteel hebben we 110.000 planten. Dit zijn de rassen Portola en Albion en andere rassen zijn in de verificatiefase. We bereiden ons nu voor op de voorjaarsoogst."

De eerste batches werden afgezet via groothandelaren in het gebied. Inmiddels is er ook een merk, 'Le fragole di Sofia', waarmee de aardbeien ook aan de grootschalige afzet kan worden aangeboden.

"De vooruitzichten zijn er goed en de aardbeien zien er prima uit, hebben veel smaak en zijn gezond dankzij de beschermde omgeving. Door het Up and Down systeem groeit niet alleen de oppervlakte, maar ook de kwaliteit van het werk en het algemeen management zijn beter", concludeert Sofia.

Voor meer informatie:
Sofia Michieli
via San Cassiano, 112
45030 Crespino (Rovigo)
Email: sofia.michieli@icloud.com

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven