Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwingrow door in oranje met Raptor

"Vanuit de markt zien we dat vraag naar grovere oranje paprika's toeneemt"

Zwingrow is een bekende teler van oranje paprika's op drie locaties in Naaldwijk, Honselersdijk en Poeldijk. Jarenlang teelde Zwingrow DSP 7054 van De Ruiter, maar nu slaat het bedrijf een andere weg in. Op de locatie in Poeldijk wordt inmiddels het nieuwe oranje ras van De Ruiter geteeld: Raptor. Mede-eigenaar en teeltmanager Bart van der Valk legt uit hoe, wat, waar en waarom.



Bart begint: "Vanuit de markt zien we dat de vraag naar grovere oranje paprika’s toeneemt. Maar ondertussen blijft DSP 7054 wél de benchmark qua smaak, ‘bite’ en kwaliteit. Daarom gingen wij op zoek naar een ras dat al die kwaliteiten heeft – inclusief het zachte velletje – en kozen voor Raptor. We hebben Raptor al 2 jaar in proeven gezien en die resultaten waren veelbelovend."

Vroeg planten
Zwingrow teelt in Poeldijk met een traditioneel teeltsysteem op 4 rijen met 3 stengels. De planten zijn op 16 oktober 2018 gezaaid en op 14 en 15 november geplant. Bart: "Om wat spreiding te creëren in de arbeid van de teeltwisseling voor onze 3 locaties hebben wij deze kas geplant met een 4 weken oude plant. Die waren overigens heel uniform, dat is fijn in de start qua klimaat en teeltstrategie."

De eerste resultaten
Bart heeft inmiddels dus al enige ervaring met Raptor: "Wij willen pas vanaf week 1 en 2 zetting gaat tellen. We laten de vruchten vanaf het 3e oksel zitten, na de splitsing. De eerste twee oksels halen we dus allemaal leeg. De eerste zetting was dit jaar vanwege het weinige licht in week 3 en 4. We hebben 1 vrucht per tak laten zitten daarna hebben we 2 oksels leeggehaald. Het tweede zetsel is daarna in week 8 en 9 aangekomen."

Eerste oogst
Bart: "De eerste vruchten van week 3 en 4 konden we al na 8 weken oogsten. Dat is lekker up tempo. Dan moet je ook wel met wat vaart telen, bijvoorbeeld door niet te laag te gaan in etmalen. Qua voornacht zijn we in die periode niet lager gegaan dan 16 graden, bij etmalen van maximaal 19 graden. Redelijk vlak dus. Met het beschikbare daglicht mee telen is voor mij essentieel.

‘Qua productie loopt Raptor lekker door. Natuurlijk is er af en toe een tussenweek, maar ook niet meer dan 1 week. In week 15 en 16 is het tweede zetsel eraf gesneden met een productie van meer dan 1 kilo per week."

Vegetatieve plant
Bart gaat verder: "Raptor groeit heel gemakkelijk. Als dit ras eenmaal goed staat, produceert hij mooie grove vruchten van goede kwaliteit. We zien nauwelijks kleine paprika’s of Klasse II vruchten. Qua gemiddeld vruchtgewicht tikken we de 200 gram aan. Ik ben benieuwd hoe zich dat in de zomer gaat ontwikkelen. In de eerdere proeven zagen we in elk geval dat Raptor ook in de zomer goed grof is.

Raptor heeft de afgelopen zonnige weken heel goed doorstaan. Ineens prachtig weer, dat is toch even spannend voor een nieuw ras. Maar er was nul vruchtschade en geen verbrande schouders. Dat belooft veel goeds voor de zomer. We hebben ook geen neusrot gezien."

Over de kwaliteit is Bart zeker te spreken: 'De kleur is diep oranje – zoals het hoort – en de vorm is mooi geblokt. Bovendien is de smaak perfect."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl

Publicatiedatum: