Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gedelegeerdenbijeenkomst van Zwitserse groententelers in Bern

Op 24 april 2019 vond de gedelegeerdenbijeenkomst van de vereniging van Zwitserse groententelers (VSGP) in het 'Stade de Suisse' in Bern plaats. Gewasbeschermingsinitiatieven waren één van de onderwerpen die tijdens de bijeenkomst behandeld werden. Eva Reinhard, directeur van Agroscope, hield aansluitend een lezing over het onderwerp 'groententeelt in Zwitserland - kansen en risico's vanuit onderzoeksoogpunt". 

Gewasbeschermingsinitiatieven
De vereniging van Zwitserse groententelers verwelkomde de circa 200 deelnemers aan de gedelegeerden bijeenkomst en gasten in het 'Stade de Suisse' in Bern. Voorzitter Hannes Germann opende de bijeenkomst en stelde in zijn openingswoord de vraag wanneer er weer eens een normaal jaar komt. Hij verwees hiermee naar de komende gewasbeschermingsinitiatieven en meende: "De belangstelling in de landbouw is zeer groot. Iedere stap wordt kritisch in de gaten gehouden en becommentarieert. De debatten zijn snel politiek en worden emotioneel gevoerd".

Voor het eerst nam de nieuwe directeur, Matija Nuic, de gebeurtenissen van afgelopen jaar door. Het weer was ook in 2018 het belangrijkste onderwerp bij de teelt. De grote droogte trof vele regio's. De discussie rondom de Zwitserse landbouwpolitiek  22+ (AP22+) hield de vereniging het hele jaar door bezig en blijft een continue begeleider. Met de initiatieven heeft het debat rondom de inzet van gewasbeschermingsmiddelen een nieuw hoogtepunt bereikt. Met de oprichting van de werkgroep gewasbescherming in SwissGAP, de oprichting van de belangengemeenschap 'Zukunft Pflanzenschutz' en met de lancering van het innovatieve project van een gewasbeschermingsrobot, houdt de VSGP zich samen met haar partners actief met het onderwerp bezig.  

Vlijt en engagement
Een opvallende highlight waren de SwissSkills. De groententelers namen voor het eerst deel aan de nationale beroepskampioenschappen. De winnaars werden voor hun prestaties geëerd. Tijdens de bijeenkomst werden bovendien ook 19 afgestudeerden die de opleiding bedrijfsleider groententeelt afgerond hadden geëerd. Zij kregen van Peter Kistler, voorzitter van de opleidingscommissie, een geschenk uitgereikt. "Met veel vlijt en engagement hebben zij naar dit doel toegewerkt."

In aansluiting op de gedelegeerden bijeenkomst hield Eva Reinhard, directeur van Agroscope, een lezing over het onderwerp 'groententeelt in Zwitserland – kansen en risico's vanuit onderzoeksoogpunt'. De volgende gedelegeerden bijeenkomst vindt op 25 april 2020 in Lyss plaats en wordt georganiseerd door de GVBF.

Meer informatie is te vinden op: www.gemuese.ch 

Publicatiedatum: