Streep door fusie Asda en Sainsbury

De Britse toezichthouder Competition and Markets Autority (CMA) heeft besloten dat de supermarktketens Asda en Sainsburry niet mogen fuseren. Dit heeft de waakhond besloten omdat het samengaan zou leiden tot hogere prijzen bij onder meer winkels en tankstations. Tevens zou er voor consumenten minder keuze zijn als de twee supermarkten samen verder zouden gaan. 

Sainsbury en Asda (dochter Amerikaanse Walmart) kondigden de fusie een jaar geleden aan. Sainsbury zou bijna 3 miljard pond betalen aan Walmart, dat bijna 42 procent van het fusiebedrijf in handen zou krijgen. Als de twee supermarkten wel degelijk waren gefuseerd, zou de combinatie de marktleider Tesco van de troon stoten. 

Onderzoek
De Britse kartelpolitie CMA kondigde in mei 2018 een onderzoek aan naar de fusie. Sainsbury gaf aan het begin van het jaar aan dat ze de prijzen voor veel producten willen verlagen met 1 miljard pond om de goedkeuring alsnog te krijgen. 

Teleurgesteld
Volgen Sainsbury topman Mike Coupe haalt de CMA 1 miljard pond uit de zakken van de klanten. "Daarnaast negeert de toezichthouder de dynamische en zeer concurrerende aard van de markt."

Walmart liet ook weten teleurgesteld te zijn over het besluit van de waakhond, maar gaat zich richten op Asda als zelfstandige winkelketen. Topvrouw Judith McKenna van Walmart Interntional stelt dat Walmart er voor gaat zorgen dat Asda daar voldoende middelen voor gaat krijgen.

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven