Amerikaanse onderzoekers proberen houdbaarheid microgroenten te verlengen

"Zelfs één dag langere houdbaarheid verhoogt winstgevendheid microgroententeler"

Onderzoekers van de universiteiten van Alabama en West-Alabama hopen een oplossing te vinden om de houdbaarheid van bepaalde groenten in supermarkten en bij de consumenten thuis te verlengen. Het project is gericht op microgroenten.

"De vraag naar microgroenten neemt gestaag toe en de winstmarges zijn aanzienlijk. De groenten zijn echter wel beperkt houdbaar waardoor telers minder snel geneigd zijn om voor die teelt te kiezen," legt assistent-professor Lingyan Kong uit, 

Gedurende het onderzoek werkten de onderzoekers samen met Spencer Farms en Alabama Microgreens. Beiden zijn biologische familiebedrijven die microgroenten telen op het platteland van Alabama. De teeltbedrijven zetten hun microgroenten af op markten en aan retailers en restaurants in de omgeving. 

"Al wordt de houdbaarheid van microgroenten maar met één dag extra verlengd, dan zal dit de winstgevendheid voor telers verhogen," vervolgt Kong. 

Microgroenten zijn jonger dan kiemgroenten en worden met zaden, wortels en scheuten verkocht en meestal ook gegeten. De teler oogst de microgroenten nog voor de plant volwassen is. 

Microgroenten zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen en hebben doorgaans een intense kleur. Meestal zijn ze duurder dan volgroeide verse groenten omdat ze vanwege hun kwetsbaarheid met grote zorg moeten worden geteeld, geoogst en vervoerd. De houdbaarheid bedraagt doorgaans niet meer dan 10 dagen. 

Bron: Phys.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven