Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

John Pound, Agra Tech:

"Het is nu mogelijk om een grote kas uit te rusten met overdrukkoeling"

Ontwerp, techniek, structuur en groei moeten samenvallen. Elk bedrijf streeft daarnaar.

Onlangs werd er een artikel gepubliceerd over een 'kas met overdruk om citrus te beschermen' van AgraTech. In dit artikel legt John Pound, voorzitter, meer uit over dit concept en hoe het in de praktijk wordt gebracht.

Positieve drukkoeling is zo'n product. Hoewel het concept eenvoudig is, is het eigenlijk een technische uitdaging. Positieve drukkoeling voor de kas is niet nieuw. In feite wordt het al meer dan veertig jaar gebruikt, maar is het beperkt tot kleine oppervlakken en speciale toepassingen. De uitdaging van de engineering is om het in grote gebieden effectief te maken voor telers.

Het grootste probleem dat moet worden overwonnen, is de enorme zonnewarmte die in een kas wordt opgewekt. Normaal gesproken wordt kaskoeling bereikt door grote hoeveelheden lucht te verplaatsen. Deze oplossing is in strijd met het belangrijkste voordeel van positieve drukkoeling, waarbij de toegang van insecten tot de kasomgeving wordt beperkt. Het is een technisch vangnetprobleem. Voor een goede koeling zijn grote hoeveelheden lucht nodig die moeten worden verplaatst. Al die lucht brengt veel insecten in de kas.

Er zijn drie basissystemen voor kaskoeling: positieve druk, negatieve druk en natuurlijke ventilatie. Negatieve druksystemen trekken in het algemeen één keer per minuut alle lucht uit een kas met ventilatoren en pads aan tegenoverliggende wanden. Zonnewarmte zal de luchttemperatuur doen stijgen als deze zich van muur tot muur verplaatst. In sommige gevallen kan de luchttemperatuur met 20 graden stijgen van de pads naar de ventilatoren. En elke minuut worden er meer insecten binnengebracht. Het natuurlijke ventilatiesysteem is alleen in staat om te koelen tot de buitentemperatuur en dan zijn alle daken en muren open voor insectenplagen. Positieve druksystemen dwingen koele lucht in de kas. De nieuwe koele lucht komt op de grond terecht. De oude lucht wordt bij het opkomen van de zon verwarmd. De lucht komt heet en ver weg van het gewas uit de nok.

Van oudsher werd bij overdruksystemen gebruik gemaakt van kleine, verpakte eenheden. De lage luchtstroom en de kleine pad-oppervlakken beperkten hun koelvermogen. Ze werden vooral gebruikt voor onderzoeksfaciliteiten en hoogwaardige gewassen waar een schoon milieu belangrijker was dan koeling en waar hoge operationele kosten gerechtvaardigd konden zijn.

De ingenieurs van AgraTech hebben Agra Kool II ontwikkeld, een systeem dat de beperkingen van vroegere positieve drukkoelingssystemen overstijgt, waardoor het voor de meeste telers een betrouwbaar koelalternatief is. Aan een van de wanden van de kas is een stalen afdekraam bevestigd. Aan de buitenzijde is een standaard koelbloksysteem gemonteerd. Grote volumestraalventilatoren trekken lucht door de pads en dwingen deze door middel van speciale convectiebuizen de kas in te blazen. Geïntegreerde drukgevoelige nokluiken houden de druk op peil en laten de warmte ontsnappen.

Bij Agra Tech zijn we al tien jaar bezig met de technologische ontwikkeling van positieve druk in de kaskoeling. Geen enkele andere kassenfabrikant weet meer over de technische problemen die inherent zijn aan overdrukinstallaties dan wij. Telers hebben een continue behoefte aan nieuwe en betere kaskoelsystemen. Wij ook.

Na jaren van onderzoek en testen, is het allemaal samengekomen. Een Agra Kool II overdrukkoelsysteem zal beter presteren dan een standaard onderdrukkoelsysteem. Agra Kool II kan een temperatuurverschil van 2 graden in de kas leveren ten opzichte van een 7 graden verschil met negatieve druk. Het is een effectieve barrière tegen het binnenkomen van insecten. Het toevoegen van insectengaas verbetert de effectiviteit en vereist minder reiniging. De luchtstroom zorgt voor een zachte schommeling van het loof, wat bij sommige gewassen kan leiden tot een sterkere stengelgroei en een betere bestuiving van het gewas.

Uit studies van het New Mexico State Agricultural Department bleek dat positieve drukkoeling zorgt voor een uniforme verdeling van de koele lucht in de kas. De geleverde lucht is aanzienlijk koeler dan bij onderdruksystemen met ongeveer 5-10 graden. En wanneer er een thermische sensor en Agra Tech motormanagers zijn geïnstalleerd, kan de energiebesparing oplopen tot 50%.

Een ander voorbeeld is Pan American Seed, die zijn oude koeleenheden heeft vervangen door een systeem dat door AgraTech is ontworpen en ontwikkeld. Het nieuwe systeem is voorzien van een stalen frame aan het einde van elke baai om ventilatorjets, cellulose pads, distributie en putten te huisvesten. De grote ventilatorjets trekken koele lucht door de pads en verdelen deze gelijkmatig over de kas via convectiebuizen.

Het is nu mogelijk om een grote kas uit te rusten met overdrukkoeling. De installatie- en bedrijfskosten zijn nu concurrerend ten opzichte van onderdruksystemen. In feite kunnen zelfs grotere huizen worden gekoeld omdat de gekoelde lucht vanaf twee wanden kan worden geleverd in plaats van slechts één wand. De voordelen van overdrukkoeling, uniforme temperatuur en insectenbeperking zijn een realiteit voor een grote kweker.

Na jaren van ideeën, onderzoek en testen kan de sector de realiteit van de resultaten plukken. Positieve drukkoeling is nu een ander middel voor de moderne teler om de kwaliteit van de planten te verbeteren.

John Pound, President
Agra Tech, Greenhouse Manufacturers
Pittsburg, CA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven