Australië

Onderbetaalde tomatenplukkers krijgen € 30.000 compensatie

Migrerende tomatenplukkers die in regio Victoria werken, hebben meer dan € 30.000 gekregen nadat een onderzoek door de Fair Work Ombudsman had aangetoond dat ze onderbetaald werden. De seizoensarbeiders uit Vanuatu hadden tussen december 2017 en april 2018 tomaten geplukt op een teeltbedrijf bij Shepparton in opdracht van Agri-Labour Australia Pty.

Fair Work kwam erachter dat de werknemers werden betaald op basis van de hoeveelheid fruit die het team plukte in plaats van een correcte overeenkomst op basis van individuele productiviteit. "Alle tuinbouwbedrijven moeten zich bewust zijn van hoe ze hun werknemers moeten betalen zonder de wet te overtreden. En als ze stukloon hanteren, moeten ze ervoor zorgen dat de werknemers worden betaald in overeenstemming met de overeenkomsten voor stukloon", verklaarde Ombudsman Sandra Parker.

Het in Brisbane gevestigde bedrijf moest € 31.439 betalen, maar gaf toe dat het niet kon vaststellen of de bedragen werknemers voldoende compenseren omdat het geen gegevens bijhoudt van de gewerkte uren. Het gaf ook toe dat geld werd afgetrokken van de lonen voor uitrusting voor nat weer en dat het meer loon inhield dan toegestaan.

"Agri-Labour heeft zich gecommitteerd aan uitgebreide maatregelen, gericht op de naleving van een duurzame werkplek en we zullen hun activiteiten de komende twee jaar kritisch bekijken", zei Parker. De grootste individuele betaling aan een werknemer was € 2.887. Volgens au.news.yahoo.com, zal Agri-Labour ook een bijdrage van € 9.433 betalen aan een federaal overheidsinkomstenfonds. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven