Italiaans onderzoek naar aardbeienteelt met minder beschermingsmiddelen

Meer dan €1,2 miljoen om aardbeien te telen met minder gewasbeschermingsmiddelen. Dat is het doel van het project Med-Berry, gepresenteerd door Italië en winnaar van de PRIMA 2018. Aardbeien zijn erg gevoelig voor verandering van vochtigheid en verrotting. Als gevolg hiervan is het gebruik van beschermingsmiddelen een omslachtige procedure.

Aardbeien zijn een wijdverspreid gewas in het Middellandse Zee gebied. In dit gebied worden ze geteeld op 35.000 hectare.

Helaas worden aardbeien aangetast door rot, dat wordt tegengegaan met gewasbeschermingsmiddelen. Nu de temperatuur stijgt, is de verwachting dat het beheer van deze ziekte nog complexer zal zijn. De ontwikkeling van alternatieve strategieën worden daarom steeds urgenter.

"Het project wordt gecoördineerd door de afdeling Voedingswetenschappen en -techniek  van de Universiteit van Bologna en het zal ongeveer 36 maanden in beslag nemen. Op 1 mei gaan we beginnen en naar schatting is er een budget van €1.238.561,00. Via Med-Berry willen we innovatieve oplossingen vinden voor de preventie en beheersing van aardbeienziekten op een duurzame manier", zegt Elena Baraldi van de Universiteit van Bologna.

Er zijn in totaal vijf landen die deelnemen aan het project: Italië, Spanje, Frankrijk, Marokko en Turkije.

De deelnemers voor Italië zijn: de Universiteit van Bologna (Elena Baraldi), de Polytechnische Universiteit van de Marken (Bruno Mezzetti), de Universiteit van Milaan (Dario Frisio).

Onder de oplossingen, die worden onderzocht, valt ook genetische manipulatie. "We willen nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, gebaseerd op RNA, die een lage impact op het milieu hebben. Het is innovatief om RNA te gebruiken om gewassen te beschermen. Het is recentelijk gereguleerd in de Verenigde Staten voor medisch gebruik, terwijl het in de landbouw nog steeds nodig is om het te testen. De milieueffecten zijn belangrijk omdat de innovaties van Med Berry het gebruik van minder beschermingsmiddelen mogelijk zullen maken", zegt Elena.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven