Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Chemie-vrije eliminatie van biofilm"

"99% van de bacteriën wereldwijd zijn te vinden in biofilmpopulaties. Deze zogenaamde 'bacteriële hechting' is een paradijs voor allerlei soorten bacteriën. Dit kan zich ophopen in leidingen en verstoppingen veroorzaken - een constante bron van frustratie voor telers, die voorheen weinig andere keuze hadden dan zich tot chemische middelen te wenden," aldus Raymond Lescrauwaet van Aqua-4D.

"Voor degenen die dit willen vermijden, is het Aqua-4D systeem een eenvoudige en ecologische oplossing," vervolgt Raymond. "Het systeem wijzigt op subtiele wijze de structuur van het water, waardoor de hechtingskrachten tussen organisch materiaal en buisoppervlakken worden verminderd. Dit betekent dat biofilm zich niet kan ontwikkelen omdat deze zich niet meer hecht, maar er dwars doorheen stroomt."

Onderzoek heeft aangetoond dat een belangrijke oorzaak van infectieziekten in de teelt ligt in de ontwikkeling van biofilm in waterleidingen en de broeierige omgeving waarin bacteriën zich kunnen ontwikkelen.

Een promotieonderzoek aan de Universiteit van Savoie in Frankrijk heeft de effecten van het Aqua-4D systeem in een laboratoriumomgeving bestudeerd, laat Raymond zien. De onderzoekers zagen een afname van de biofilmlaag tot 74% na een 45 dagen durende proefperiode. "Opgemerkt werd dat praktische toepassing in het veld met hogere doorstromingssnelheden ertoe zou leiden dat tot 100% van de biofilm zou worden geëlimineerd."

"Dit is inderdaad precies wat sindsdien in verschillende installaties over de hele wereld is bewezen," vervolgt hij. Opvallende recente voorbeelden uit 2018 zijn een validatiestudie bij een champignonkwekerij in het noorden van Thailand en het geval van Pierre Guyomar, een tomatenkweker in Bretagne, Noordwest-Frankrijk. Guyomar's coöperatie had last van verstoppingsproblemen die na analyse te wijten bleken aan biofilm in de druppelaars. Na een poging om dit met chemische oplossingen op te lossen zijn ze overgestapt op Aqua-4D en na een jaar van gebruik zonder spoelen zijn de leidingen nog altijd volledig schoon.

"Het bewijs voor een ecologische en niet-invasieve behandeling tegen biofilm neemt dus toe," vervolgt Raymond. "Al in 1988 werd vastgesteld dat 'biofilmbacteriën een resistentie tegen biociden vertonen die als verbluffend kan worden beschouwd', waarbij zelfs rechte waterstofperoxide door de interactie met de enzymen van de biofilm slechts een beperkte werkzaamheid heeft. Meer recentelijk heeft een studie uit 2016 aangetoond dat 'chlorering' niet effectief is en de biofilm binnen zeven dagen na de behandeling weer op het oude niveau is, wat betekent dat er alleen succes kan worden behaald bij een constant chemisch gebruik."

"Met deze voorbeelden en de resultaten van nieuwe validatiestudies die voortdurend in opkomst zijn over de hele wereld, wordt het steeds duidelijker dat ecologische en chemicaliënvrije oplossingen voor biofilm de toekomst zijn."

Bezoek Aqua-4D op de Greentech 2019 in Amsterdam in hal 08, stand 791. Registreer uw bezoek hier.

Voor meer informatie:
Raymond Lescrauwaet
Aqua-4D Benelux & Duitsland
Mob +31 (0)6 51608350
Graaf Florislaan 40 
1217KM Hilversum, Nederland

Publicatiedatum: