Telers uit Californië en Yuma (Arizona)

"Nieuwe waterregels zorgen voor veiligere romaine sla"

Voor de tweede keer dit jaar hebben Amerikaanse romaine sla-telers maatregelen getroffen die hopelijk een einde zullen maken aan de recente reeks E. coli O157: H7-uitbraken, die vorig jaar in verband werden gebracht met hun producten. Vorige week werd voor het besluit om nieuwe maatregelen te treffen die de voedselveiligheid ten goede moeten komen gestemd door de California Shepherd Greens Marketing Agreement Board of Directors.

De teeltgebieden van Californië en Yuma in Arizona zijn samen verantwoordelijk voor 90 procent van de bladgroententeelt in de Verenigde Staten. Telers uit beide staten hebben zich aangesloten bij Leafy Green Marketing Agreements (LGMA) na de dodelijke E. coli-uitbraak in 2006, die verband hield met vers verpakte spinazie, om twijfels weg te nemen die grote retailers op dat moment hadden over de sector.

Vorig jaar kwamen die twijfels terug met drie achtereenvolgende E. coli O157: H7-uitbraken die verband hielden met het eten van romaine sla uit Yuma en Californië. Zes van de 297 tussen eind 2017 en begin 2019 bevestigde E. coli-gevallen hadden een fatale afloop.

Beide LGMA's hebben eerder nieuwe standaarden voor hun telers aangenomen die in januari werden aangekondigd en betrekking hadden tot reinigingsmethoden voor apparatuur, proactieve stappenplannen in geval van overstromingen of sterke wind, verplichte traceerbaarheidsmaatregelen en buffers tussen teeltgebieden en weidegronden met 1.000 of meer dieren. De LGMA uit Californië legde de grotere buffers op.

"De Board of Directors van de California Leafy Greens Marketing Agreement heeft aanvullende eisen gesteld om het risico te verminderen voor het water dat wordt gebruikt in de teelt van sla en bladgroenten", aldus Scott Horsfall, CEO van de LGMA van Californië.

"Dit betekent dat alle bladgroenten die door een gecertificeerd lid van de LGMA worden verkocht nu onder nieuwe, strengere eisen worden geproduceerd. We hebben de manier waarop bladgroenten worden geteeld effectief veranderd."

De LGMA zal onmiddellijk van start gaan om ervoor te zorgen dat alle telers begrijpen hoe ze aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.

Foodsafetynews.com wijst erop dat er volgens de organisatie in de komende weken aanvullende informatie zal worden verstrekt over specifieke wijzigingen in de voedselveiligheidsprocedures van de LGMA en dat er binnenkort een webinar voor de detailhandel en foodservice zal worden georganiseerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven