Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Canadese telers boos dat zij niet geconsulteerd zijn

Ontario wijzigt marketing- en prijsvormingssysteem industriegroentensector

De verwerkte groentensector van Ontario zegt dat de Ford-regering geen overleg heeft gepleegd met telers voordat zij plannen aankondigde om het marketing- en prijsvormingssysteem van de sector te herzien.

In een verklaring lieten de Ontario Processing Vegetable Growers (OPVG) weten "teleurgesteld" te zijn. De minister van Landbouw Ernie Hardeman nam de beslissing tot de volledige herziening "zonder enige inbreng van de telersgemeenschap".

De OPVG valt onder de provinciale regelgeving van de Farm Products Marketing Act. De groep zegt dat het bijna 400 Ontario-groententelers vertegenwoordigt die onder meer tomaten, uien, suikermaïs, wortels, komkommers, groen, boter- en limabonen, groene erwten, squash en pompoen telen.

"Het standpunt van het bestuur ten aanzien van wijzigingen is helder: we willen de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van een marketingstructuur en -proces die rechtstreeks van invloed zijn op het levensonderhoud van de families van onze telers", aldus Michael Denys, de vicevoorzitter van OPVG. Denys werd in 2018 gekozen tot bestuurslid nadat hij een jaar als benoemde bestuurder werkzaam was geweest.

De reactie van de sector komt nadat Hardeman had gezegd dat het huidige systeem van Ontario voor de verwerking van tomaten niet werkte: "Het huidige systeem behouden gaat gepaard met het risico dat verwerkingscentra en gerelateerde banen verloren zouden kunnen gaan. We hebben te vaak het oogstjaar in gevaar zien komen en de toekomstige markt voor telers van te verwerken groenten in Ontario in gevaar gebracht zien worden. Als minister ben ik niet bereid om deze banen en telers in gevaar te brengen."

Als gevolg hiervan zei hij dat hij de Ontario Farm Products Marketing Commission opdracht had gegeven om met een nieuw marketingplan voor de sector te komen "dat directe contractering tussen verwerkers en tomatentelers omvat en te kijken naar opties voor andere verwerkingsgroenten."

Hij zei dat het nieuwe systeem tegen het begin van het oogstjaar 2020 operationeel moet zijn en moet worden ontwikkeld met directe input van telers.

Jaarlijks worden meer dan 125 groenten- en fruitgewassen geteeld in Ontario, waar zich een aantal van de belangrijkste teeltgebieden van het land bevindt. Alleen al de kasproductie levert ​​jaarlijks zo'n € 519 mln op. De provincie heeft ook 16 groenteverwerkingsfaciliteiten.

Bron: ipolitics.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven