Neurather Gartner halveert stroomverbruik

In 2010 richtten vier aandeelhouders in Grevenbroich het bedrijf Neurather Gärtner GbR op. Neurather Gärtner teelt cocktailtomaten, cherrytomaten en snacktomaten in het hoge smaaksegment voor de regionale markt, dat wil zeggen binnen een straal van 150 kilometer. Het doel van het bedrijf is om volledig CO2-vrij te produceren. Voor de belichting wordt groene stroom gebruikt en voor de verwarming van de kassen afvalwarmte van de energiecentrale.

Klanten jaarrond producten leveren
Neurather Gärtner GbR begon met 10,5 hectare. In 2013/14 werd dat uitgebreid naar zo'n 15 tot 16 hectare. In 2015 is de eerste test met verlichting gedaan en werd Son T en LED als hybride belichting geïnstalleerd. In 2016/17 is dit uitgebreid tot 7,5 hectare om klanten het hele jaar door producten te kunnen leveren.

Samen met Codema het stroomverbruik halveren
Eén van de vier aandeelhouders is de heer Carsten Knodt. Hij vertelt: "Ons doel was om samen met Codema het stroomverbruik te halveren. Aangezien Duitsland wat energie betreft het duurste land van Europa is, was dit voor ons van groot belang. Codema heeft de gehele energie, water en elektrische besturing verzorgd. Dat was nog een grote uitdaging, maar we hebben het samen voor elkaar gekregen.

Door de LED-belichting verbetert ook de smaak
"We willen onze klanten het hele jaar door regionale producten kunnen leveren", legt Knodt uit. "Omdat het normale seizoen van maart tot november loopt, heb je dus lampen nodig. Om die tussenliggende periode te overbruggen, hebben we gekozen voor hybride verlichting. Dat betekent boven Son T-verlichting en tussen de planten Interlight van Philips, LED-belichting dus, om de hoge energiekosten in Duitsland te compenseren. We denken bovendien dat door LED-belichting ook de smaak van de tomaten verbetert."

UV-systeem volledig geautomatiseerd en energie-besparend
"Omdat we in de kas en de waterruimte zo efficiënt mogelijk willen werken, hebben we er samen met Codema voor gekozen om een A/B-bakkenvuller te installeren" legt Knodt uit. "Dat houdt in dat de A- en B-bakken automatisch met mest worden gevuld zonder dat iemand handmatig hoeft in te grijpen. Ook is onze UV-installatie volledig geautomatiseerd en energie-besparend. De gehele waterruimte is zo ontworpen dat we drie dagen storing kunnen overbruggen, om het worst-case-scenario af te dekken.''

Codema vanwege de knowhow en de kwaliteit van de apparatuur
‘’We hebben voor Codema gekozen vanwege de knowhow, het advies, maar ook vanwege de kwaliteit van de apparatuur zelf. Daar zijn we heel blij mee. Verder is het natuurlijk een groot voordeel dat ze bij ons in de buurt zitten", vervolgt Carsten. "Tel daarbij op dat we voor 100% kunnen vertrouwen op de service bij reparatie en onderhoud. De samenwerking met Codema bij de elektrotechnische systemen, de watertechniek, de klimaatregeling en de klimaatcomputer was uitstekend. We hebben de afgelopen jaren steeds goede ervaringen gehad, alles is geïnstalleerd zoals afgesproken, we kunnen echt op Codema bouwen."


Voor meer informatie:
Codema Systems Group
T: +31 (0)10 521 27 55
info@codemasystemsgroup.com
www.codema.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven