Complete lijn opkweekautomatisering TTA in 3D-model op IPM Shanghai

Chinezen gaan hightech bloemen en planten opkweken

Tholen – Net als de glasgroententeelt die in China steeds serieuzere vormen aanneemt, is ook de sierteelt in opkomst. De portemonnee van de Chinees raakt steeds beter gevuld, waardoor de consument vaker een bos bloemen of een fraaie plant wil kopen. Om aan die groeiende vraag te voldoen, stampt Shanghai Yuanyi Seedling een fonkelnieuw opkweekbedrijf uit de grond mét complete automatiseringslijnen van TTA en partners. Peter Rietveld, Sales Manager Asia bij TTA: “Voorzichtige calculaties laten zien dat er op jaarbasis 800 miljoen planten opgekweekt kunnen worden.”


Peter Rietveld en Geert Maris zullen allebei op de Hortiflorexpo IPM Shanghai aanwezig zijn namens TTA.

Om dat allemaal in goede banen te leiden, is er veel automatisering nodig voordat de planten de kas in kunnen. Een kas van zo’n 9 hectare is immers niet zomaar gevuld. Bijzonder is dat Yuanyi, het bedrijf behoort tot de top 5 opkwekers in China, in één keer zo’n groot project neerzet. “Op wereldniveau zie je dat niet vaak, maar de markt in China is volwassen geworden en echt klaar voor een stap als deze.”

3D-model
Tijdens de Hortiflorexpo IPM Shanghai, die van zaterdag 20 tot en met maandag 22 april gehouden wordt, licht TTA voor het eerst een tipje van de sluier van dit bijzondere project. Het project, waaraan circa 2 jaar gewerkt is en met name de afgelopen 12 maanden erg intensief, wordt eind 2019 opgeleverd. 

Indrukwekkende aantallen
Maar wat is daarop dan te zien? Peter legt uit: “Het gaat om de totale automatisering van het proces voordat de planten de kas in gaan. Denk daarbij aan een aantal zaailijnen met een capaciteit van 1200 trays per uur, steksteekautomatisering en het automatisch verspenen van begonia’s en cyclamen van kleine naar grote pluggen. Maar ook aan een compleet afleversysteem voor bewortelde stekken, een geautomatiseerde oppotlijn, robots om het inboeten van planten met een capaciteit van 540.000 planten per uur mogelijk te maken en robots voor het automatisch weg- en wijderzetten van potten.”

In samenwerking met enkele partners levert TTA het project op met grotendeels eigen machines. Uiteraard met de nieuwste technische snufjes. “Snelheid en accuratesse worden steeds belangrijker op automatiseringsgebied. Maar ook aan kwaliteit worden alsmaar hogere eisen gesteld. Om visiontechnologie kun je niet meer heen. Zo zijn selectiemachines uitgerust met slimme, zelflerende visionsoftware om heel snel enkel materiaal van hoge kwaliteit te verwerken.”

Machineprestaties optimaliseren
De bloemen en planten moeten van hoge kwaliteit zijn, maar dat geldt natuurlijk ook voor de machines. Die moeten optimaal presteren om dat mogelijk te maken. Het softwarepakket ‘Optimizer’ zorgt daarvoor. “De software brengt de maximale machineprestatie en de gemiddelde machineprestatie dichter bij elkaar én geeft gebruikers inzicht in de machineprestaties, gebaseerd op big data. En mocht er onverhoopt toch eens iets niet helemaal gaan zoals het loopt, dan staan wij klaar om de service te verlenen die nodig is. Dat kan online, maar ook op locatie zijn als de kweker er zelf niet direct uitkomt.”

Voor meer informatie:
TTA BV
www.tta.eu 
info@tta.eu 

Peter Rietveld
peter@tta.eu 
+31 613561327


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven