Mickael Bazile, Sacfel:

Franse aardbeien: "Handel dynamischer dan normaal"

Met de komst van het betere weer en de paasdagen kopen steeds meer consumenten rood fruit. Volgens Mickael Bazile van Sacfel zijn de omstandigheden op de aardbeienmarkt gunstig. "Het aanbod is goed in balans met de huidige vraag. Deze week is de handel wat dynamischer dan gebruikelijk. De vele aanbiedingen drijven de vraag op. Een goede planning van de aanvoer is dan ook cruciaal", zo zei hij vorige week.

Desondanks zijn de aantallen die afgezet worden vrijwel vergelijkbaar met die in andere weken. "Net als tijdens de andere weken van onze productiepiek zetten we ongeveer 250 tot 300 ton per week af. Ondanks de forse hoeveelheden kunnen we geen nieuwe klanten bedienen. Onze aardbeien zijn gereserveerd voor de klanten die vanaf het begin van het seizoen al zaken met ons doen."

Jaarlijks vermarkt Sacfel zo'n 3.500 ton aardbeien. Het bedrijf biedt de rassen Gariguette, Ciflorette, Charlotte, Murano, Clery en Dream aan. 

Geen ZPR om risico's voor teler te beperken
“Vanaf het begin was ons streven het aanbieden van een smakelijke aardbei van goede kwaliteit. "Met het merk 'Marianne' willen we blijk geven van het vakmanschap van onze telers. Aardbeien zijn een zeer kwetsbaar product met een beperkte houdbaarheid. Het is dan ook noodzakelijk dat er beschermende maatregelen toegepast worden om de houdbaarheid van het product te maximaliseren. We hebben daarom bewust niet voor de ZPR (zero pesticide residue)-benadering gekozen om dat deze grotere risico's voor onze telers met zich meebrengt. We willen hen hier niet aan blootstellen door voor deze aanpak te kiezen. Binnen de Franse wetgeving is het voor telers toch al moeilijk om goede opbrengsten zeker te stellen en de consument een perfect product aan te bieden. Anderzijds vragen we van onze teeltbedrijven nu wel een HEV-certificering niveau 3. Deze agrarische benadering betekent een stap voorwaarts op het gebied van milieuvriendelijke tuinbouw."

Gericht op lokale markt
Het bedrijf Sacfel, dat in 1976 werd opgericht, is gevestigd in Aiguillon, in het zuidwesten van Frankrijk. Sacfel vermarkt de aardbeien van ruim 30 telers die zich op maximaal 10 km afstand van het bedrijf bevinden. 98% van de aardbeien worden in supermarkten verkocht. Alle Sacfel-aardbeien worden in tunnels of verwarmde kassen (voornamelijk biomassa) geteeld. Dankzij de bovengrondse teelt kan het waterverbruik met 75% worden teruggebracht en zijn ook de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers prettiger. 

Het familiebedrijf wordt sinds 2005 gerund door Eric Bazile. Mickael is sinds 2017 in het bedrijf van zijn  vader werkzaam nadat hij eerder als inkoper bij Pomona actief was. 

Voor Sacfel gaat het seizoen begin maart van start en eindigt het in november met de rassen Charlotte en Murano. Deze doordragende rassen produceren meer vruchten tijdens dezelfde groeicyclus. 

 

Voor meer informatie:   
Sacfel 
Phone: +33553796188
mickael.bazile@sacfel.fr   


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven