Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Binnen 30 seconden 3.500 m2 paprikateelt vernietigd

Wervelwind houdt huis op Sicilië

De klimaatverandering kent soms heftige gebeurtenissen. Vooral de land- en tuinbouw ondervindt hier veel hinder van. Veel teelten in de volle grond en onder tunnels worden vaak bijna volledig verwoest als er bijvoorbeeld een wervelwind huishoudt.

Foto's gemaakt door Angelo Iozzia van zijn bedrijf

Op 14 april trok er een wervelwind over delen van Siciliƫ en het bedrijf van Angelo Iozzia, in Santa Croce Camerina, liep hierbij grote schade op. In 30 seconden werd 3.500 m2 paprikateelt vernietigd.

"Het was zeven uur in de ochtend toen er na veel regen en harde wind een wervelwind ontstond. Het was een vreselijk lawaai. Veel van mijn tunnels hebben schade net als de oogst", zegt Iozzia.

Er zijn veel telers getroffen door wat een 'medicane' (mediterrane orkaan) lijkt te zijn geweest.

Iozzia vertelt dat er op de lokale markt een vrachtwagen omver werd geworpen door een windvlaag die waarschijnlijk afkomstig was van de zelfde wervelwind.

Deskundigen zijn in toenemende mate bezorgd over het klimaat met enerzijds de langdurige droge periodes en anderzijds de extreme regenbuien, windvlagen en andere omstandigheden.

Dat het moeilijk is om het vak van teler uit te oefenen, blijkt ook uit het toenemend aantal plantenziekten en productiekosten.

Er is al gestart met het opnemen van de schade, maar de verwachting is dat er pas over een paar dagen een nauwkeuriger raming kan worden gemaakt. Er zal zo snel mogelijk worden gestart met reparatiewerkzaamheden, maar niet alle telers hebben hier de financiƫle middelen voor.

 

Publicatiedatum: