Amerikaanse telers oogsten steeds meer biologische tomaten

Verse tomaten zijn nog steeds een belangrijk onderdeel in Amerikaanse keukens in een tijd waarin de smaak en voorkeuren van de consument zich ontwikkelen. Telers hebben bijvoorbeeld gereageerd op de toenemende vraag van consumenten naar biologische producten door meer biologische tomaten te telen.

Tussen 2008 tot 2011 droeg de prijsgevoeligheid van de consument, in combinatie met de relatief hoge prijs van biologische producten bij aan de daling van zowel de vraag als de productie. In 2011 daalde het biologische tomatenareaal met ongeveer 32 procent tot 2428 ha. Na 2011 begonnen de prijzen van biologische tomaten weer op te krabbelen, waardoor de productie tussen 2011 en 2015 met 50 procent groeide.

Tussen 2015 tot 2016 bereikte het areaal biologische tomaten een recordhoogte na een stijging van 39 procent: 5.018 hectare in 2016. Tussen januari 2013 en januari 2018 waren de gemiddelde afzetprijzen voor ronde biologische tomaten (exclusief roma- en cherrytomaten) € 1,27 per pond - ongeveer 60 procent hoger dan hun conventionele tegenhangers voor € 0,79 per pond.

Dit diagram staat in het ERS Special Outlook Report 'De groei ontrafelen van de beschikbaarheid van tomaten voor de versmarkt per capita', dat werd gepubliceerd in maart 2019.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven