Tom Vroegop, Koppert Biological Systems:

"Snel, goed en eenvoudig kunnen scouten is binnen handbereik"

Tholen - De eerste resultaten van de Koppert Scout scout-app zijn binnen. Op dit moment zijn er drie verschillende tomatentelers die de app testen. Er worden overigens nog meer testers gezocht. Maar goed. Dat terzijde. Deze app van Koppert Biological Systems is gemaakt om de vier belangrijkste plagen en natuurlijke vijanden te scouten. Het gaat voor nu om witte vlieg, trips, Sciara’s en  Nesidiocoris tenuis en Macrolophus pygmaeus.

Tom Vroegop, Product Manager Monitoring & Application bij Koppert Biological Systems: "De testers zijn enthousiast. Het gebruik van deze app bespaart hen veel tijd in het scouten van plagen. Bovendien is de kwaliteit van de beoordeling van de resultaten beter dan dat de teler het zelf beoordeelt.”

Tom Vroegop zit bovenop het ontwikkelingsproces van de scout-app. Om de proef op de som te nemen en te testen of de kwaliteit van de app goed genoeg is, is er onlangs intern een test gehouden. De ‘wedstrijd’ werd gehouden tussen de computer (app) en de consultants van Koppert. Deze consultants hebben al zoveel ongewenste insecten in de kas gezien. Zij zijn professionals in het scouten. Menselijke professionals. En? Wie won het? De app werd de winnaar.

Beschikbaar na de zomer
De app, beschikbaar na de zomer, is een digitale oplossing voor het secuur scouten van plagen. De vangplaten worden gefotografeerd. En die foto’s worden beoordeeld door de app. Door machine learning is de app in staat om de goede beslissingen te nemen. De foto’s worden gemaakt door de mobiele telefoon. En de app staat ook op de mobiele telefoon. Tom: "Alles via de telefoon. Hoe praktisch is dat?”

De scout- app speelt in op de huidige trends. Scouten wordt steeds belangrijker en kost veel tijd. Tom: "Zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve aspecten zijn met deze app gediend.”

Tom Vroegop is een telerszoon. Hij kent het klappen van de zweep. Tijdens zijn HAS-opleiding liep hij stage bij Koppert. Hij kreeg een mooie opdracht mee: Wat zijn de mogelijkheden binnen Koppert met drones? Samen met een paar andere studenten adviseerden ze het bedrijf dat de vraag naar nieuwe technologieën sowieso in de toekomst gesteld zal gaan worden.

En voor Koppert is er heel veel mogelijk is op dit vlak. De behoefte aan een oplossing om digitalisering en automatisering te koppelen aan het bestrijden van ziekten en plagen is een feit. Koppert besloot een afdeling in te richten die zich daar volledig op zou kunnen focussen. En Tom Vroegop is daar één van. Hij werd aangesteld als Product Manager Monitoring & Application.

Toekomstmuziek
Er wordt gedacht aan precisie-telen. Nu het scouten toch zo makkelijk, snel en goed kan is het opschalen van het aantal vangplaten van 20 naar 40 per hectare een goede stap. Tom verwacht dat, over een aantal jaren, de AiroBug bestuurd zal worden door de app. Wellicht wordt die dan uitgerust met sensoren om zo heel gericht de bestrijders in te kunnen zetten. 

Nu is de scout scout-app ingericht op de tomatenteelt. Het doel is dit op termijn uit te breiden naar verschillende gewassen.

Tom bestempelt ‘data’ als een bulkbegrip. Maar het is wel het nieuwe goud. De uitdaging is niet het verzamelen van data maar het koppelen van acties en beslissingen aan deze data. Hierin ligt een rol, een verantwoordelijkheid voor Koppert. Dus waarom niet werken aan plaagvoorspellingsmodellen in de toekomst.” 

Kortom …Er worden stappen gezet. En er is veel mogelijk.

Voor meer informatie (of het aanmelden als testklant):
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com

Tom Vroegop
tvroegop@koppert.nl 
06 1361 7333


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven