wijziging regelgeving;

Hoe zit het met eigen gebruik elektriciteit uit WKK en energiebelasting?

Recent zijn vragen gerezen over nieuwe regelgeving voor elektriciteitsnetten en -kabels waarmee lokaal opgewekte elektriciteit direct wordt verbruikt en over de mogelijke gevolgen voor de belastingplicht. De NMa heeft nieuwe regelgeving afgekondigd voor particuliere elektriciteitsnetten en -kabels. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie en daaraan verbonden nieuwe Europese regels. Deze regels leiden ertoe dat particuliere netten onderdeel moeten worden van het reguliere elektriciteits- of gasnet. Daar gelden allerlei zware eisen voor, die ook gelden voor bekende netbeheerders als Alliander, Stedin of Enexis. Om te voorkomen dat deze eisen gaan gelden voor particuliere netten of kabels, kan de NMa ontheffing verlenen voor distributienetten en directe lijnen.

De NMa roept eigenaren van particuliere netten of kabels op zich bij de NMa te melden. Bijvoorbeeld als elektriciteit wordt opgewekt met een WKK of vanuit een cluster die wordt geleverd aan een buurman of andere bedrijven.

De NMa spreekt van een directe lijn als er sprake is van levering van elektriciteit door een producent aan één of meer verbruikers. Voorwaarde is dat de verbruikers geen huishoudelijke consumenten zijn. In dat geval is er geen sprake van een directe lijn maar van een distributienet. De verwachting is dat in de glastuinbouw in de meeste gevallen sprake is van een directe lijn.

Er is geen sprake van een directe lijn als de elektriciteit wordt geproduceerd met een eigen installatie. In dat geval geldt de meldingsplicht niet. Voor de melding heeft de NMa een meldingsformulier en een handleiding gepubliceerd.

Belasting

Er is ophef ontstaan over de vraag of het melden van een directe lijn gevolgen heeft voor de belastingplicht. Het vermoeden bestaat dat de elektriciteit die wordt geleverd via de directe lijn belastingplichtig is. De Wet Belastingen op Milieugrondslag (WBM) kent een nieuwe bepaling met betrekking tot directe lijnen. Volgens LTO Glaskracht verandert er echter niets ten opzichte van het verleden. Hierover vindt nog volop afstemming plaats met accountantsbureaus en er kunnen andere inzichten ontstaan.

In de gewijzigde WBM is bepaald dat de belasting op elektriciteit wordt geheven van de producent die de elektriciteit levert via de directe lijn aan de verbruikers. Dat is volgens LTO Glaskracht niet van toepassing op de bestaande belastingvrijstelling voor elektriciteit die is opgewekt met WKK. De nieuwe bepaling doet wat betreft de belastingplicht bij directe lijnen niets af aan deze WKK vrijstelling. Er moet dan wel sprake zijn van eigen verbruik van elektriciteit. Dit is geen nieuw vraagstuk.

Voorheen ging de fiscus uit van belastingvrijstelling als er sprake was van eigen beheer van de WKK door de verbruiker van de elektriciteit. Daar is in de meeste gevallen sprake van. In clusters is er niet altijd sprake van een 1 op 1 koppeling van de beheerder en verbruiker. Om in een cluster voor vrijstelling van de energiebelasting op elektriciteitsdoorlevering in aanmerking te komen, zal het beheer van de WKK die (grotendeels) bestemd is voor de belichting van een van de bedrijven ook bij dit bedrijf moeten worden ondergebracht.

Leden die hiermee te maken hebben, doen er goed aan zich te melden bij hun accountant en ook bij LTO (ahermans@lltb.nl en/of rvdvalk@ltonoordglaskracht.nl). LTO Glaskracht stemt de verdere aanpak af met de accountantsbureaus.

Bron: lltb

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.