NVM spreekt in jaarverslag 2018 van 'matig jaar voor glastuinbouw'

"Solitair gelegen locaties zijn moeilijker verkoopbaar"

“Het zit niet mee in de agrarische vastgoedmarkt”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed. Het aantal bedrijven dat te koop stond, steeg in 2018, maar het aantal daadwerkelijk verkochte bedrijven daalde licht. De oorzaak volgens de NVM: lage rendementen. 

De NVM ziet dat clustering in de voornaamste glastuinbouwgebieden doorzet, mede gestimuleerd door overheidsbeleid en de inzet van fondsen om de sector verder te moderniseren en verduurzamen. Het aantal transacties in 2018 vond daarom vooral in glastuinbouwclustergebieden plaats, waar dat in 2017 nog meer verspreid was.


Bron: Jaarrapport 2018 'Vastgoedmarkt in beeld'

"Solitair gelegen locaties zijn moeilijker verkoopbaar", aldus Klijsen. "De groep potentiële kopers, die toch al klein en bovendien erg kritisch is, ziet vooral in kassen van minder dan 3 hectare weinig toekomstperspectief."

Die solitair gelegen bedrijven merken ondertussen dat het ook moeilijk is om te verduurzamen en te moderniseren, juist vanwege hun ligging. "Solitaire bedrijven moeten kunnen groeien óf verplaatsen om mee te doen in energietransitie", liet Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland onlangs al weten.

Als solitair gelegen bedrijf namelijk een aansluiting krijgen op bijvoorbeeld een warmtenet is geen sinecure en ook profiteren zulke bedrijven niet van de schaalvoordelen die bedrijven in clustergebieden wel hebben.  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven